Gå til innhold
Annonse
Hurtigruten har sviktet totalt, skriver Helge Martin Markussen i denne kommentaren Foto: Hurtigruten/Oscar Farrera
Hurtigruten har sviktet totalt, skriver Helge Martin Markussen i denne kommentaren Foto: Hurtigruten/Oscar Farrera

Kommentar: De siste fire døgnene har på mange måter fremstått som uvirkelige. En ting er at det oppdages koronasmitte på et av Hurtigrutens fartøy. Verre er det at de aktivt skal ha forsøkt å holde det skjult.

Annonse

Da Hurtigruten fredag sendte ut pressemelding om at det var oppdaget koronasmitte om bord på deres nye flaggskip «Roald Amundsen» var det først etter at avisen Nordlys hadde rapportert om rykter om smitte. Den første meldingen gikk ut på at to medlemmer av mannskapet var smittet. Skipet lå til kai i Tromsø, og det var ingen passasjerer om bord. 

- Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, sa kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten i pressemeldingen. 

I løpet av kort tid steg antallet smittede betydelig. Ganske raskt ble det oppdaget smitte blant ytterligere 31 besetningsmedlemmer, og i løpet av mandag er det så langt kjent at fem passasjerer er smittet. 

Så kommer det frem at selskapets kommunikasjonsavdeling skal ha forsøkt å holde smitten skjult siden onsdag. 

På spørsmål fra TV2 svarte helse og omsorgsminister Bent Høie at han “reagerte sterkt” på opplysningene. 

Det er politikerspråk for; «Jeg er forbanna». 

Han la til at tilliten til Hurtigruten var svekket. Det skulle bare mangle. 

Helge Martin Markussen er journalist i Skipsrevyen. Foto: Andrea Bærland
Helge Martin Markussen er journalist i Skipsrevyen. Foto: Andrea Bærland

Var ikke i karantene

Tidligere mandag skrev Skipsrevyen at mesteparten av mannskapet har vært om bord i lengre tid, mer enn en måned. Men noen av mannskapet kom om bord 24. og 17. juli.

Konsernsjef Daniel Skjeldam mener selskapet har forholdt seg til internasjonale regler når det kommer til håndteringen av de filippinske besetningsmedlemmene, og mener de ikke har brutt noe regelverk. 

Det var Helsedirektoratet uenig i. 

Ifølge dem er regelen at mannskap som skal mønstre på skip, skal gjennomføre karante i Norge. 

Det betyr at personer som kommer til Norge skal oppholde seg i karantene på egnet oppholdssted i 10 døgn etter ankomst i Norge. Dette gjelder både land i EØS- og Schengenområdet med høy smittespredning (røde land) og tilsvarende for de som kommer fra land utenfor EØS- og Schengenområdet.

Testing skal uansett skje i Norge, ikke hjemlandet.

Hvem visste hva?

Hvem som visste hva, og ikke minst når, er et spørsmål mange stiller seg. På Dagsnytt 18 mandag ville ikke konsernsjef Daniel Skjeldam si noe om når han fikk greie på det. 

- Det er ikke viktig. Det som er viktig er at jeg tar ansvar, sa Skjeldam 

Det er bra, og igjen, det skulle bare mangle. Spørsmålet er om det er nok. 

Folk i Tromsø er også sinte. For flere hundre passasjerer ble satt i land i Nordens Paris, uten at de visste om smitten om bord. Og det gikk lang tid før flere av passasjerene fikk beskjed. En av dem hadde sågar vært på fest på Aker Brygge da han fikk beskjed om at han skulle vært i karantene. 

Det er nesten ikke til å tro at det er mulig i 2020. 

Nå har Hurtigruten selv bedt DNV GL granske hva som skjedde. I tillegg har politiet startet etterforskning. Fylkeslegen i Troms vil granske saken, og det samme vil Sjøfartsdirektoratet.

Hva som blir utfallet av alle disse undersøkelsene vet vi ikke. Men at Hurtigruten har sviktet, er det overhodet ingen tvil om. 

Annonse