Disse to ikonene av den norske fisker har prydet norske stuevegger i snart 100 år. En er ikke norsk, ikke engang fisker. En annen er snekker. Og den tredje? Montasje: Andrea Bærland.

"Alles" bestefar, men bare tre var modell

Mange familier langs kysten har en vandrehistorie om en bestefar som satt modell for de ikoniske maleriene av de to fiskerne som har prydet stuevegger og reklameplakater i Norge gjennom snart 100 år, men bare tre har faktisk vært det. Den ene er ikke norsk og ikke engang fisker, mens den andre er snekker! Og den tredje?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar du lykken fra ham med det samme,” sier Henrik Ibsen. I mange sjømannshjem langs kysten har en reproduksjon av en eller begge av de to ikoniske maleriene av disse to fiskerne prydet stueveggene. I min familie het det seg at det var bror til bestefar, Ansgar Larsen, som hadde satt modell for den kjente reklameplakaten for Tidemanns Tobak, men disse to fiskerne har nok vært “alles bestefar” viser det seg. En familie i Østfold hevder hardnakket at portrettet av fiskeren er deres bestefar fordi en maler kom forbi og malte bestefaren og portrettlikheten er slående. En kar fra Drammen hevder at det var hans bestefar som var modellen etter et fotografi i Lofoten.

Ikke norsk og ikke fisker

Denne uken kunne NRK avsløre at “Fiskeren” ikke var norsk, og ikke engang fisker, men den berømte nederlandske redningsbåtkapteinen Dorus Riijkers malt av Harry Haerendel.

- Nå ble jeg litt skuffet, sier Egil Halvard Nilsen fra Nøtterøy som NRK har intervjuet i sakens anledning. Han trodde at det var en typisk norsk fisker han hadde hatt hengende på veggen i over 50 år.

Fiskeren fra Tidemands Tobak

Hva så med den berømte reklameplakaten av fiskeren fra Tidemanns Tobak som har prydet norske stuevegger og landhandlerier like lenge. Er han også faked news? For 12 år siden laget William Svendsen Espeland i NRK en radiodokumentar om “Norges mest berømte reklameplakat.”

-Det er Otto Valstad i Asker som har malt portrettet av den norske fiskeren på Tidemanns Tobaks reklame, sier Espeland til Skipsrevyen. Otto Valstads svoger var daværende direktør på Tidemanns Tobaksfabrik. Jeg fant en omfangsrik utklippsbok i Otto Valstads atelier i Asker sier Espeland til Skipsrevyen. Der hadde Otto Valstad klippet ut et avisbilde av fisker Hans Peter Jacobsen Wiggen med skjegg og sydvest. Wiggen var fisker fra Ravnkloa i Trondheim og vokste opp i en stor søskenflokk på syv brødre som alle ble fiskere, forteller Espeland. Av en artikkel i Adressa fremgår det at Wiggen skal ha fått en tokrone i sølv og en flaske brennevin for å låne ut sin kontrafei til tobakksreklamen.

Enda ens bestefar

Mer ukjent er det kan hende at det er ytterligere en bestefar som kan hevde med rette at han har vært modell for det berømte maleriet. -Jeg fant et bilde til i utklippsboken til Otto Valstad, sier Espeland. Det viser seg at kroppen på fiskeren er hentet fra Andreas Thorsen, som var en av naboene til Otto Valstad i Asker. Han var snekker! Jeg fant et fotografi av ham i utklippsboken der han står i akkurat samme positur som kroppen på fiskeren i det berømte bildet i tobakksreklamen, sier Espeland.

“Allemannseie”

-Jeg er overrasket over hvor mange som faktisk fortsatt har dette bildet hjemme på veggen, sier Espeland. Det er uten tvil en av Norges aller mest kjente reklameplakater. Bildet av fiskeren har blitt allemannseie, slutter Espeland. Han sier også at mange fra hele Norge tok kontakt med ham i forbindelse med dokumentaren og hevdet at nettopp deres slektning hadde vært modell for det ikoniske maleriet. Nå vet vi alle hvordan det henger sammen. Livsløgnen er dermed fratatt oss. Lykken derimot får vi håpe at vi kan beholde litt til. Om ikke annet for å bevise at Henrik Ibsen tok feil.