Illustrasjonsfoto: Kirkenes Havn

9 av 10 nordmenn vil stenge havnene for russiske skip

I sin tale til det norske Stortinget tok den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj til orde for at Norge burde stenge havnene for russiske skip. En ny meningsmåling gjennomført av Norstat, viser at hele 88 prosent av befolkningen støtter forslaget om at havnene nå bør stenges for russiske skip. Undersøkelsen er gjennomført på vegne av Norsk-Ukrainsk venneforening.

Publisert Sist oppdatert

- Målingen viser at det er en enorm støtte til Ukraina blant det norske folk. I kampen for Ukraina er de økonomiske sanksjonene mot Russland avgjørende. EU og Storbritannia har vedtatt at deres havner skal stenges for russiske skip og 9 av 10 nordmenn støtter at dette skal skje i Norge også. At hele Norge nå står samlet i kravet om stengte havner er et viktig signal til regjeringen, sier Arnfinn Nordbø i Norsk-Ukrainsk venneforening.

Ifølge målingen har statsminister Jonas Gahr Støre stor støtte også blant egne velgere for å stenge havnene. Hele 93 prosent av Arbeiderpartiets velgere er positive til dette. Blant velgerne i de andre politiske partiene er det også en overveldende støtte til å stenge norske havner.

Ikke frihavn for russiske skip

I sin tale til Stortinget 30.mars ba president Volodymyr Zelenskyj om at Norge burde stenge havnene for russiske skip. Senere har EU vedtatt dette som del av sanksjonene mot Russland. Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran uttalte 6. april at regjeringen vurderer å stenge de norske havnene.

Arnfinn Nordbø i Norsk-Ukrainsk venneforening.

- Den norske regjeringen bør nå lytte til innbyggerne og stenge havnene for russiske skip så fort som mulig. Skal økonomiske sanksjoner ha effekt er det helt avgjørende at alle land blir med og vi kan ikke akseptere at Norge blir en frihavn for russiske skip. Ukrainske byer står i brann og det haster med handling fra den norske regjeringen, sier Arnfinn Nordbø.  

E24 avslørte tirsdag at den norske importen fra Russland har økt med 90 prosent på tross av sanksjoner mot Russland, noe som har skapt reaksjoner.

Alle landsdeler vil stenge havnene for russiske skip

Undersøkelsen fra Norstat viser at det er et stort flertall i alle landsdeler og partier for å stenge de norske havnene.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat i uke 15 og 16. Landsrepresentativt utvalg på 1016 respondenter.