
Felles krafttak mot mobbing og trakassering
NHO Sjøfart, Kystrederiene og Hurtigbåtforbundet går sammen for å sikre et tryggere og mer inkluderende arbeidsmiljø til sjøs.
I juni 2024 overleverte NHO Sjøfart en ny bransjestandard mot mobbing og trakassering til sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Nå slutter også Kystrederiene og Hurtigbåtforbundet opp om initiativet – et tydelig signal om at næringen tar grep for å skape en tryggere arbeidshverdag for alle til sjøs.

Bransjestandarden er utviklet av NHO Sjøfart i samarbeid med medlemsrederiene, som en direkte oppfølging av bekymringsfulle funn om mobbing, trakassering og arbeidsmiljøutfordringer til sjøs.
– Det handler om kultur, trygghet og respekt. Når næringen nå står samlet, sender vi et sterkt signal om at mobbing og trakassering ikke har noen plass om bord, sier fagdirektør og prosjektleder i NHO Sjøfart, Evelyn Blom-Dahl.
Arbeidet har fått økonomisk støtte fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse og resultert i en konkret rapport med tiltak, og en bransjestandard som rederier nå aktivt tar i bruk. Samarbeidet markerer et vendepunkt i arbeidet med å styrke det psykososiale arbeidsmiljøet til sjøs – et arbeid som nå forankres bredt i maritim sektor.
Prosjektet har identifisert seks hovedområder hvor det er avgjørende å etablere en tydelig standard:
Lederskap og lederutvikling
Kultur og omdømmebygging
Håndtering av ugrei oppførsel
Rekruttering
Onboarding av nyansatte og lærlinger
Medarbeiderskap og medarbeiderutvikling
– Det er en viktig jobb som bransjen her har gjort, med NHO Sjøfart i spissen, for å utarbeide denne standarden. Dette er et viktig bidrag for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø til sjøs, sier sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
– Det er en viktig jobb som bransjen her har gjort, med NHO Sjøfart i spissen, for å utarbeide denne standarden.
Sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Fagdirektør Evelyn Blom-Dahl i NHO Sjøfart har ledet arbeidet med bransjestandarden:
– Med denne bransjestandarden tar vi et nødvendig og målrettet løft mot å forebygge mobbing og trakassering i maritim næring. Nå har vi et felles verktøy som gjør arbeidet mer strukturert og forpliktende. At også Kystrederiene og Hurtigbåtforbundet stiller seg bak standarden, gir ekstra kraft og motivasjon til arbeidet videre, sier Blom-Dahl.

– Et trygt og inkluderende arbeidsmiljø er avgjørende for å sikre både rekruttering og trivsel til sjøs. Vi er glade for å slutte oss til en felles standard som gir oss et godt verktøy for å jobbe systematisk og målrettet med dette i medlemsrederiene våre, sier administrerende direktør i Kystrederiene, Tor Arne Borge.
Også Hurtigbåtforbundet HRF ser viktigheten av samarbeidet:
– Hurtigbåtnæringen er avhengig av dyktige og motiverte sjøfolk. Et godt arbeidsmiljø uten mobbing og trakassering er helt grunnleggende for vår konkurransekraft og for å ta vare på folkene våre. Vi er stolte av å støtte bransjestandarden og ser frem til å jobbe etter den, sier daglig leder Bjarne Rygg i Hurtigbåtforbundet HRF.
Bransjestandarden er nå tilgjengelig for alle rederier som ønsker å jobbe systematisk for et trygt og mer inkluderende arbeidsmiljø.