Illustrasjonfoto

Status for havovervåkingssystemet LRIT

I år skal havovervåkingssystemet LRIT innføres på verdensbasis. Kystverket og Sjøfartsdirektoratet har sentrale roller og ansvar for at LRIT blir implementert i Norge og at norske skip kan sende LRIT-informasjon innen de frister som er satt i SOLAS kapittel V.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nå er rundt halvparten av alle norske skip som er pliktige til å utstyre seg med LRIT sendere om bord godkjent. Innføringen av LRIT innebærer at norske myndigheter må registrere og godkjenne nesten ti prosent av den europeiske flåten, eller ca 950 skip som seiler med norsk flagg. 465 av disse er i dag klarert til å sende LRIT informasjon.

Etableringen av LRIT systemet kommer som følge av et vedtak fra FNs sjøsikkerhetsorganisasjon IMO om å gjøre LRIT obligatorisk for en rekke skip, deriblant passasjerskip, lasteskip over 300 brutto tonn og flyttbare offshore boreenheter.

Kystverket er nå godt i gang med etableringen av en nasjonal database som kontinuerlig registrerer oppdaterte datadistribusjonslister med informasjon om norske skip som automatisk blir videresendt til LRIT datasenteret i Lisboa som etableres av EUs sjøsikkerhetsorgan EMSA.

EMSA ligger godt foran tidsplanen for utvikling og testing og driver nå med operasjonell testing av systemet. Implementeringen skal være på plass innen august.

I Norge er Kystverket nasjonalt kontaktpunkt for LRIT. Sjøfartsdirektoratet, som forvalter skipskrav er ansvarlig for at skip kan sende LRIT informasjon. LRIT-kontroll forvaltes gjennom at vedkommende fartøy har et gyldig sikkerhetssertifikat for utstyr, hvor LRIT inngår. I tillegg foretas havnestatkontroll og uanmeldte tilsyn.

Kystverket definerer nå grenseområdet for LRIT systemet i havområdet utenfor Norge og vil oppfylle Norges forpliktelser til IMO og EUs sjøsikkerhetsorgan EMSA innen fristen 30. juni. Opplæring av primærbrukere, deriblant personell ved Vardø trafikksentral, Hovedredningssentralen, Forsvaret og Politiet, vil skje i løpet av høsten.

Sjøfartsdirektoratet er orientert om at om lag 50 % av de norskflaggede skipene, som skal sende LRIT-meldinger, fortsatt ikke har testet sitt utstyr. Disse skipene har stor mulighet for å få anmerkning i en havnestatskontroll. Det er derfor viktig at rederiene gir beskjed til sine skip om å få testet utstyret snarest.

Informasjon om skip som er godkjent for LRIT finner du her.