Norge opp til andre plass på White List

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norge opp til andre plass på White List

– Med en plassering i teten på Paris MoUs hviteliste har Norge styrket sin posisjon som kvalitetsflagg, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Sikre og miljøvennlige fartøy er et av de fremste målene for Sjøfartsdirektoratets arbeid. At Norge skal være blant de ti øverste på Paris MoUs hviteliste har vært en viktig del av direktoratets strategiplan, og Norge har de siste årene gjort noen formidable hopp på listen. I 2012 lå det norske flagget på en 15. plass, i fjor ble det en sjuende plass, mens i år ligger Norge altså nær toppen – på andreplass etter Frankrike.

– Dette er resultatet av et målrettet arbeid fra både næringen, klasseselskapene og myndighetenes side, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen, som er strålende fornøyd med tetplasseringen. – Det er veldig hyggelig å se at innsatsen gir resultater, sier han.

– Rangeringen på listen kan avhenge av flere forhold, forklarer underdirektør Alf Tore Sørheim i Sjøfartsdirektoratets underavdeling for inspeksjon og beredskap. – For det første hvor godt eller dårlig det norske flagget faktisk gjør det, og for det andre hvordan andre land har prestert gjennom det siste året. Når vi studerer tallene ser vi helt klart at det norske flagget har prestert bedre det siste året, for antall tilbakeholdelser har gått ned, sier han fornøyd.

Sjøfartsdirektoratet har hatt stort fokus på nettopp tilbakeholdelser, og analyser av tilbakeholdelsesårsaker innen Paris MoU viser at det er tre områder som særlig skiller seg ut – brann, livredning og skipssertifikater.

– I 2014 har vi ekstra fokus på forebyggende tiltak mot brann under tilsynene våre på norske fartøy. Vi har dessuten hatt flere møter med næringen og de anerkjente klasseselskapene der dette har vært et tema. Sjøfartsdirektoratet kan ikke alene bedre kvaliteten på det norske flagget, dette er noe alle involverte parter må jobbe sammen om. Vi er veldig godt fornøyd med den trenden vi nå ser, sier Sørheim