Arkivfoto

Solstad løfter 1,5 milliarder kroners subsea-skip alene

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Børsnoterte Solstad Offshore i Skudeneshavn har kjøpt ut sine medeiere i et subsea-skip til 1,5 milliarder kroner som er under bygging ved Vard Søviknes.

Skipet, som får navnet MS «Normand Vision», skal leveres fra verftet ultimo juni 2014.

Opprinnelig hadde Solstad Offshore ASA en eierinteresse i skipet på 30 prosent, mens Ocean Installer AS sto for 70 prosent. Solstad hadde opsjon til å øke sin eierandel fra 30 til 50 prosent, men partnerne har nå avtalt at Solstad Offshore øker sin eierandel i skipet til 100 prosent.

Skipet er den største enkeltinvesteringen i Solstad-flåten Hun blir 157 meter lang, får en offshorekran som kan løfte 400 tonn, en 3000 tonns karusell og et vertikal leggesystem, (kalt VLS). Prisen på halvannen milliarder kroner er inkludert kostnaden for det vertikale leggesystemet.

Etter levering fra verftet skal skipet tiltre en åtteårig kontrakt med subseaselskapet Ocean Installer. I tillegg har befrakteren opsjoner for ytterligere to års leie.

Solstad Offshore hører med blant de største offshorerederiene i Norge og opererer 46 skip over hele verden, samt tre store subseaskip under bygging. Selskapet har cirka 1800 ansatte. Opprinnelig bygde Solstad seg opp gjennom kjøp av eldre linjeskip, vesentlig fra norske linjerederier. Disse ble leid ut til andre linjerederier, ikke minst til Den Norske Amerikalinje der grunderen Johannes Solstad var ansatt både til sjøs og siden på land. Men nå er det kun offshore for Solstad.