FAR SOLITAIRE kåret til SHIP OF THE YEAR 2012

Farstad Shippings siste flåtetilvekst, M/S «Far Solitaire», fikk Skipsrevyens prestisjetunge SHIP OF THE YEAR-pris 2012 under shippingmessen SMM i Hamburg i dag. Prisen ble utdelt av statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Halvard Ingebrigtsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skipet er ennå ikke levert fra byggeverftet STX OSV Langsten. Verftet legger i disse dager siste hånd på utrustningsarbeidene, og den formelle overleveringen til rederiet vil finne sted i oktober.

Det spesielle med «Far Solitaire» er at det er en blanding av et konvensjonelt forsyningsskip og et tankskip. Oljeplattformenes anstrengelser for å drive stadig mer effektivt har ført til økende behov for store mengder kjemikalier og farlige væsker av ulike slag. Samtidig har myndighetene kommet med nye og strengere krav til håndtering av slike farlige stoffer, ikke minst når det gjelder transport tilbake til land etter bruk. Konvensjonelle forsyningsskip har etterhvert vist seg lite hensiktmessige til slike transportoppdrag. De er bygget etter regelverket for lasteskip og har bare lov til å føre maksimum 800 kubikkmeter kjemikalier, noe som er lite rasjonelt i forhold til plattformenes behov.

Farstad Shipping har derfor, i nært samarbeid med Rolls-Royce Marine, utviklet det første offshoreskipet som også tilfredsstiller regelverket for tankskip. Det betyr at skipet er i stand til å frakte mer enn dobbelt så mye kjemikalier som konvensjonelle skip. At skipet er enestående gjenspeiles også i navnet - “solitaire” betyr som kjent (bl.a.) eneste i sitt slag.

Etter utdelingen av prisen underholdt Janove Ottesen, kjent vokalist og frontfigur i det norske rockebandet Kaizers Orchestra.

Men Ship of the Year-juryen har også lagt vekt på andre forhold ved skipet. Først og fremst at det er bygget med tanke på sikker og effektiv drift, lavt drivstoff-forbruk, lave utslipp og miljøvennlighet forøvrig. Skipet utmerker seg også med Rolls-Royce sin nye “wave piercing”-baugkonstruksjon og et nyskapende “cargo rail” krankonsept.

www.shipoftheyear.com