Doble ankervinsjer med fairleader på en borerigg. (Illustr.: Rolls-Royce)

Rolls-Royce har inngått kontrakt med koreansk verftsgigant

Rolls-Royce har underskrevet en kontrakt om levering av thrustere og dekksmaskineri til to halvt nedsenkbare borerigger. Riggene bygges for Stena Drilling av Samsung Heavy Industries i Korea. Kontraktsverdien tilsvarer NOK 216 mill.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De to Moss CS60 riggene bygges og utstyres for tøffe værforhold. Hver av dem skal utstyres med seks UUC 455 FP thrustere for undervannsmontering, samt fire doble ankervinsjer med fairleader, operatørkabiner og styringssystemer fra Rolls-Royce.

– Kontrakten bekrefter vår solide posisjon som leverandør av utstyr til borerigger for dypvannssegmentet, sier Helge Gjerde, Senior Vice President Offshore i Rolls-Royce. – Vi er svært glade for denne tilliten fra Samsung og Stena Drilling. Jeg vil også nevne at Samsung er vår største kjøper av fremdrifts- og posisjoneringssystemer. Vi har et langt og nært samarbeid med dem.

UUC 455 thruster for undervannsmontering

Thrusterne har en effekt på 5,5 MW hver. De brukes når riggene flyttes fra sted til sted, og for å holde dem i posisjon under boreoperasjoner. Fordi thrusterne kan monteres under vann, kan de fjernes, vedlikeholdes og monteres på ny uten at riggen må i tørrdokk. Dekksmaskineriet er en del av riggenes 8-punkts forankringssystem. Utstyret er designet for å holde riggens posisjon, i DP assist mode med thrusterne, eller kun med ankrene.

Rolls-Royce er en ledende leverandør av så vel thrustere som dekksmaskineri i dette segmentet. Til nå er det levert mer enn 1.200 thrustere fordelt på 200 rigger og boreskip, og forankringssystemer til mer enn 25 rigger.

Nybyggene skal leveres i 2016 og brukes i operasjoner over hele verden – inklusive Nordsjøen med sine tøffe værforhold. Kontrakten har opsjon på levering til ytterligere en til to rigger.