Fylkesmann Lodve Solholm fester Ordenen på Per Sæviks bryst.

St. Olavs Orden til Per Rolf Sævik

Det var en stolt og ydmyk hedersmann som i går ble utnevnt til Ridder av 1. Klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. – Hel ved, var én av mange karakteristikker som ble jubilanten Per Rolf Sævik til del under den høytidelige overrekkeslen i Remøy bedehus 1. februar 2012.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fylkesmann Lodve Solholm stod for den høytidelige overrekkelsen av Ordenstegn og diplom på vegne av H.M. Kongen. Per Sævik er invitert på audiens hos Kongen senere hen. St. Olavs Orden ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847 og H.M. Kongen er ordenens Stormester.
Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som “belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten”. Primært er det Per Sæviks enestående innsats over mange år for norsk skipsfartsnæring som er begrunnelsen for utnevnelsen. Men både fylkesmann og de mange talerne la vekt på Sæviks store samfunnsinnsats på mange felt. Hans interesser og engasjementer spenner uvanlig bredt, fra hjembygd til fjerne utland. Han er en velgjører av fineste sort uten at han ønsker å fremheve seg selv eller sin innsats på dette området. Det er i det hele tatt en svært ydmyk hedersmann som denne gang mottok St. Olavs Orden.
Likevel er det på sin plass å nevne at fiskeren, som Per liker å omtale seg selv som, har etablert ASA selskaper og aksjeselskaper som genererer arbeidsplasser og skatteinntekter til kommuner og stat over en lav sko. Hans sivile virke i politikk og organisasjonsliv omfatter ordførerverv i hjemkommunen og stortingsplass for KrF, en aktiv innsats for kristenliv, avholdsbevegelse og Den Evangelisk Lutherske Frikirke, styreleder i Helse Midt-Norge, lederverv innenfor Fiskebåtredernes Forbund og presidentposisjonen i Norges Rederiforbund, frem til han toppet det hele med styreleder vervet i Skipsrevyen AS – slik håper vi at vi får formulere vårt mangeårige vennskap med Per.
Ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy kommune hedret Sævik med en god tale hvort han fortalte om Per Sæviks ekstraordinære innsats for lokalsamfunnet. Han opplyste at det ville bli holdt en storslagen festkonsert for Sævik den 10. mars hvor alle som ønsker å delta er invitert.
At Per Rolf Sævik valgte bedehuset i heimbygda som arena for den store begivenheten, er typisk for ham. Vår hjerteligste gratulasjoner med den ærefulle utnevnelsen!

Asle Strønen