Misje Bulk

Røde tall forfølger Misje Bulk

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På tross av fem år med sammenhengende elendige markedsforhold for småskipsflåten, holder 10-skipsrederiet Misje Bulk AS i Bergen seg fortsatt flytende med Sparebanken Vest som redningsvest.

Fjorårets årsunderskudd ble på 22,7 millioner kroner. Driftsinntektene beløp seg til 152 millioner, mot 139 millioner i første halvår 2012.. Driftsresultatet ble minus 9,2 mot minus 13 året før.

Men det er ikke bare fraktmarkedene som motarbeider det vel ni år gamle Bergensrederiet. Oljeprisene sørger for høy pris på bunkersolje og valutakursene gir rederiet valutatap, riktignok urealisert foreløpig. På grunn av en svakere krone mot euro ble det ikkerealiserte tapet 12 millioner kroner. Så på den positive siden. Rederiet har banken på sin side. Sparebanken Vest har innvilget avdragsutsettelse på lån  I tillegg har selskapet god kostnadskontroll, skriver styret og administrerende direktør Nils Magne Fjereide i årsberetningen.

De ti 4.200 dødvekt-tonns Misje-bulkskipene seiler langs norskekysten, i Baltikum og ellers i Europa.   De drives kommersielt av Strand Shipping AS i Mo i Rana. Bemanning og teknisk drift  tar Misje Rederi AS i Bergen seg av.

Styret peker på at likviditeten til tider har vært meget stram.  Misje-gruppen eier nå Misje Bulk AS tilnærmet 100 prosent. I juni 2012 valgte de største øvrige aksjonærene å overdra sine aksjer til Misje-gruppen.

Etter styrets  mening  er rederiets inntjening , likviditet og soliditet det mest sensitive overfor svingninger i markedsratene for den type skip rederiet eier.

Mer enn 50 prosent av bokført egenkapital i rederiet er tapt. I løpet av 2013 har selskapets aksjonærer tilført ny aksjekapital på 10,2 millioner kroner i en emisjon.