Daglig leder i Ålesund Kunnskapspark, Per Erik Dalen, sammen med sjefsøkonom i Nordea Markets, Steinar Juel, og forskningsleder Oddmund Oterhals i Møreforskning.

Motvind og tøffere konkurranse

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var en stolt leder for Ålesund Kunnskapspark, Per Erik Dalen, som tidligere i høst ønsket velkommen til årets klyngekonferanse. Konferansen, som arrangeres på Høgskolen i Ålesund, har befestet seg som de maritime aktørene på Møre sin faste årlige møteplass.

Årets konferanse hadde rekorddeltakelse og skolens største auditorium var stappende fullt av deltakere som fikk høre om investeringstrender på norsk og internasjonale sokler, markeds- og konkurransesituasjonen for maritime bedrifter og forventet utvikling i den maritime klynga på Møre de neste årene.

– Alt peker mot et fall i oljeinvesteringene i 2015 på om lag 15 prosent, sa sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea Markets i innledningsforedraget på konferansen, og forventet at dette også ville gi ringvirkninger i form av lavere sysselsetting, lavere forbruk og et noe svakere boligmarked. Noen av konsekvensene er at oljesektorens andel av norsk økonomi blir litt lavere og at lønnsveksten i Norge ikke lenger vil være olje-drevet. – Rentene forventes også å holde seg på et historisk lavt nivå og utsiktene til renteøkning er skjøvet noe frem i tid, var hans forventning til tiden fremover.

I desember-utgaven av Skipsrevyen ser vi nærmere på hva blant andre Rystad Energy, Møreforskning og Innovasjon Norge mente om de fremtidige investeringene på sokkelen.