Terje Lønne (til venstre) overlater roret i Lönne Scandinavia til Ole Jacob Myre. Tor Magne Pedersen fortsetter som finansdirektør, mens Wilhelm Mohn (helt til høyre) fra Credo Partners blir ny styreleder. (Foto: Lönne Scandinavia).

Lønne selger halve selskapet

Lönne Scandinavia, som er leverandør i Norden av elektromotorer og elektromekaniske komponenter, får nye eiere. Lønne Invest, som er eneeier i selskapet med hovedkontor i Bergen, har inngått avtale med investeringsselskapet Credo Partners om å danne et nytt holdingselskap for Lönne Scandinavia der hver av partene skal eie 50 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Terje Lønne (71) tok over som eier, administrerende direktør og styreleder i Lønne Maskinforretning i 1968. Da hadde selskapet en omsetning på 1 million kroner. Siden den gang er virksomheten blitt størst i Norge og blant de ledende i Norden. Lönne er de siste årene også blitt en aktør i vedlikeholdsmarkedet i Norge. Samlet omsetning i Lönne Scandinavia i 2011 ventes å bli godt over en halv milliard kroner, og selskapet har solid lønnsomhet. Lönne fortsetter derfor den sterke utviklingen og veksten selskapet stort sett har hatt i hvert av de 43 årene Terje Lønne har ledet selskapet.
Credo bidrar med kapital og kompetanse
Credo Partners investeringer gjøres som separate enkeltinvesteringer i samarbeid med profesjonelle medinvestorer. Investeringen i Lönne Holding AS blir foretatt av porteføljeselskapet Credo Invest Nr 5 AS.
Ole Jacob Myre blir ny toppsjef
I tillegg til endringen i eierskapet i Lönne Scandinavia kommer Terje Lønne fra årsskiftet til å overlate jobben som administrerende direktør til Ole Jacob Myre (44). Myre har siden 2009 vært konserndirektør med ansvar for den operative virksomheten. Han har hovedfag i akvakultur fra Universitetet i Bergen og er bedriftsøkonom. Myre har tidligere blant annet arbeidet i Stolt Sea Farm, hvorav fire år som administrerende direktør for konsernets datterselskap i Belgia.
Terje Lønne skal fortsatt aktivt bidra i den videre utviklingen av Lönne, men fremover virke i en friere rolle i forhold til selskapet. Terje Lønne kommer til å ha hovedfokus på arbeid med forretningsutvikling, både når det gjelder organiske muligheter, og i forhold til potensielle oppkjøp og samarbeidspartnere i Norden. Tor Magne Pedersen (59) fortsetter som finansdirektør. Avtalen om det nye eierskapet i Lönne Scandinavia medfører for øvrig ingen endringer for selskapets medarbeidere.
I styret for Lönne Holding og Lönne Scandinavia blir Wilhelm Mohn ny leder, mens Terje Lønne fortsetter som medlem. Fra Credo Partners vil også Senior Partner Pål Brynsrud bli medlem av styret.
Totalleverandør av kvalitetsprodukter i Norden
- Vår strategi har vært å bygge opp og tilby Nordens største varesortiment av elektromotorer, frekvensstyringer, girsystemer, rem- og kjededrifter, kulelager og koblinger til ulike maskinprodusenter. Totalt leverer vi mer enn 20.000 ulike artikler fra ledende globale produsenter som Siemens, Gates, Tsubaki, Yaskawa, FAG, INA og IPL, og er dermed ledende totalleverandør i vår bransje, forteller Terje Lønne.
Lönne Scandinavia har bygget opp et moderne sentrallager og logistikksenter i Helsingborg med daglige forsendelser til kunder i hele Skandinavia og Finland. I tilknytning til sitt nordiske logistikksenter, har Lönne et verksted hvor produkter og løsninger (sammensatte produkter) blir tilpasset hver enkelt kundes behov. Dette innebærer at Lönne Scandinavia kan levere betydelig verdi og kompetanse til sine kunder, langt utover å bare være en tradisjonell handelsbedrift. Lönnes kunder vet å anerkjenne denne unike kompetansen – over 90 prosent av kundene gjør stadige og stabile gjenkjøp hos Lönne.
Sterk organisasjon
Lönne Scandinavia har 130 kompetente medarbeidere, fordelt med 60 på salg og support og de resterende i verksted, lager, innkjøp og administrasjon. Ved hovedkontoret i Bergen arbeider 55 personer.
Rundt halvparten av driftsinntektene i Lönne Scandinavia kommer fra Norge og globale kunder, mens svenske kunder bidrar med en fjerdedel av omsetningen. Den siste fjerdedelen deles omtrent likt mellom Danmark og Finland.