Illustrasjon av naturgassferje til Tausambandet

Grønt lys for gassferger til Tausambandet

Rogaland Fylkeskommune har i dag, 28. februar, gitt Norled grønt lys for realisering av selskapets forslag til miljøpakke med naturgassdrevne ferjer i Tausambandet. I morgen skal saken opp til endelig behandling i Norleds styre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Miljøpakken vil gi Tausambandet moderne, universelt utformede naturgassferjer bygget spesielt for å dekke dette sambandets ulike behov.

Overgangen fra diesel- til naturgassdrevne ferjer vil gi betydelige miljøgevinster og vil erstatte et årlig forbruk av ca. 5 millioner liter diesel med miljøvennlig naturgass (LNG). Dette tilsvarer årlig drivstoffsforbruk til ca. 5000 privatbiler.

NOx-reduksjonen blir på ca. 90 % målt ifht dagens dieseldrevne ferjer..

Gjett om jeg gleder meg til den dagen vi kan sette gassferjene i drift? Da starter en helt ny epoke for de reisende og våre medarbeidere i Tausambandet smiler adm. dir. Ivan Fossan. Han vil også benytte anledningen til å rette en takk til fylkeskommunen for en konstruktivt og målrettet dialog i denne saken.

Gassferjene vil ha en kapasitet på 165 biler og er designet med spesielt høy fokus på sikker og hurtig på- og avstigning for passasjerer, universell utforming og mer effektiv lasting og lossing av biler fra ett dekk.

Ferjene vil også ha en effektiv og moderne flermotorsinstallasjon. Noe som bl.a. gir større fart, bedre manøvreringsegenskaper og enda høyere redundans enn dagens ferjer. De nye gassferjene blir de første i verden som kun har naturgass som tilgjengelig drivstoff om bord, altså de første 100 % naturgassdrevne ferjene.

Gassferjene vil ha fem minutter kortere overfartstid enn dagens materiell. Norled vil i tillegg benytte en 110 pbe. dieselferje som vil utføre avganger i kjernetiden mandag til fredag. Denne kombinasjonen vil gi Tausambandet en samlet kapasitetsøkning på mer enn 30 % pr. uke.

Miljøpakkens modernisering og effektivisering av Tausambandet medfører ingen økning i det årlige driftstilskuddet fra oppdragsgiver.

Norled investerer med dette ca 400 mill. kroner i naturgassferjer til Tausambandet.

Nybyggene er planlagt levert høsten 2013.