Fra v:Jan Kenneth Steinsåker, Informasjonsansvarlig Jets AS, Anne Breiby, styreleder Jets AS Kjell Ulla fra FoU-avdelingen i Jets AS Rikke Lind, Nærings- og handelsdepartementet Egil Ekhaugen, Møre og Romsdal AP

Jets: - Norske SMB-bedrifter behøver bedre rammevilkår

Under et besøk hos Jets-konsernet mandag 28. mars, fikk statssekretær Rikke Lind og Egil Ekhaugen fra Møre og Romsdal AP viktige innspill til norsk næringspolitikk fra ledelsen i selskapet. Etter å ha fått en rekke eksempler på fordelene med Jets sin vannsparende sanitærteknologi, ble Lind blant annet utfordret på problemstillingene rundt ufordelaktig beskatning av ikke-børsnoterte norske selskaper som Jets.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Store muligheter for norsk miljøteknologi
- Vi ser i stadig større grad at mulighetene for våre vakuumbaserte sanitærsystemer er enormt store over hele verden, spesielt med tanke på vannsparing. Med vekst i folketall og økende levestandard, vil også kravene til sanitærstandard øke. Med denne veksten følger høyere vannforbruk – dersom man ikke bruker våre vakuumsystemer eller en annen miljøvennlig sanitærteknologi. Vi reduserer vann- og kloakkmengder til og fra toaletter med 80-90 prosent, og har mange eksempler på at våre kunder opplever nesten utrolige ressursbesparelser når de tar i bruk Jets-teknologi. Markedet som er i ferd med å åpne seg i takt med disse globale utfordringene, gir fantastiske muligheter for vårt selskap, mener fungerende daglig leder Kåre Haddal i Jets AS.
Forskjellsbehandling av bedrifter
Men om Haddal er tydelig på mulighetene, er han minst like klar på at det er noen skjær i sjøen for norske små- og mellomstore bedrifter som ikke er børsnoterte. Under den sittende regjeringen har formueskatten økt kraftig for disse unoterte selskapene, til tross for at verdien av større, børsnoterte selskaper i samme periode stort sett har gått ned som følge av finanskrisen. Dette fører til at småbedriftene kommer svært uheldig ut. Skattepolitikk var derfor et sentralt tema for Jets i møtet med statssekretæren.
Straffer langsiktige eiere
– Lind kunne vise til at myndighetene tar inn mindre formueskatt nå enn før – og i kroner og øre er det for så vidt korrekt. Problemet er at det er de store, børsnoterte selskapene som gjennom lavere aksjeverdi og beskatning har gitt staten lavere skatteinntekter. For SMB-bedriftene er dette helt omvendt, her har nemlig skattenivået økt til en slik grad at ferske småbedrifter kan risikere å betale store summer i formueskatt før de har relle verdier å vise til. Staten belønner med andre ord bedriftseiere som tar ut utbytte og tapper selskapet for verdier, og straffer langsiktige eiere som lar midlene bli i selskapet for å sikre vekst i et lengre perspektiv, påpeker Kåre Haddal.
Positivt møte
Til tross for en frisk debatt om skattlegging, var det en god tone rundt besøket hos Jets. Statssekretæren var tydelig imponert over det Jets har oppnådd med sine produkter i det internasjonale markedet siden starten for 25 år siden. Fungerende daglig leder Kåre Haddal satte stor pris på å få sjansen til å ta opp sine synspunkter på næringspolitikken, og håper at innspillene fra Jets blir tatt til følge sentralt.
Besøket ble avsluttet med omvisning i laboratoriet hos Jets, der selskapets fullskala rørsimulator med gjennomsiktig rørsystem tydelig viste mulighetene med vakuumbaserte sanitæranlegg.