Her gratuleres vinnerne av innovasjonsprisen. Foto: Vibeke Blich

Innovasjonsprisen gikk til Scantrol

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vinneren av årets innovasjonspris ble Scantrol Deep Vision AS, Bergen. Hege Hammersland-White og Håvard Vågstøl på vegne av selskapet fra Scantrol mottok prisen fra Fiskeriminister Per Sandberg.

Deep Vision er under utvikling som en alternativ og supplerende metode, i forhold til dagens metode basert på akustikk og erfaring, for overvåking av fangst ved hjelp av stereografiske bilder fra trålen. En 3D-modellering av fisken gir mulighet for bestemmelse av art og lengde som igjen gir mulighet for fangstsortering i trålen og et mer effektivt fiske sett i sammenheng med markedspris, kontroll med kvoter og mindre bifangst. Teknologien kan også gi et betydelig bidrag til mer etisk fiske og miljømessig forsvarlig forvaltning av havets resurser. Systemet forventes å få stor betydning for internasjonal havforskning og for kommersielt fiske.

Stiftelsen Nor-Fishing mottok i alt ni søknader til årets innovasjonspris. Prisens jury hadde plukket ut tre finalister: Havforskningsinstituttet for et prosjekt der fangstkontroll testes ved hjelp av ulike innretninger i selve snurrevadnota; Selfa Arctic SAS for utviklingen av verdens første fullt elektriske fiskefartøy «Karoline», og Scantrol Deep Vision for utviklingen av en ny metode for overvåkning av trålen.