Havila forbedrer resultatet mot fjoråret

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havila Shipping leverte et resultat på 66,3 millioner kroner i første halvår 2014. Resultatet er 53 millioner kroner bedre enn første halvår 2013, og rederiet ligger godt an til å gjøre det bedre enn fjoråret, som var et rekordår for Havila.

Resultatet for 2. kvartal ble på 24,4 millioner kroner, noe som er omtrent 9 millioner svakere enn fjorårets 2. kvartal. Tilbakegangen i dette kvartalet skyldes i hovedsak et dårligere spotmarked enn forventet. Havila har nå hatt fem kvartaler på rad med et positivt resultat før skatt på til sammen ca. 175 millioner kroner.

Administrerende direktør Njål Sævik håpet og forventet et sterkere spotmarked i Nordsjøen enn det som ble fasiten, men er likevel brukbart fornøyd med resultatet så langt i 2014.

– Spotmarkedet kan vi ikke styre. I dette kvartalet var spot-markedet dårligere enn forventet, neste kvartal kan det bli bedre enn forventet. Jeg er glad for at Havila Shipping har en fast kontraktdekning som vil gi oss overskudd både i år og neste år. Slik det ser ut nå så blir det positive resultatet høyt nok til at selskapet vil betale utbytte for regnskapsåret 2014, understreker Sævik.

Etter et meget ambisiøst nybyggingsprogram som varte frem til desember 2012, har Sævik vært tydelig på at fokuset nå er på drift – parallelt jobbes det med å gjøre selskapets gjeld billigere å betjene.

Selskapets flåte består av 27 skip. Skipsverdiene er av uavhengige meglere satt til 8,14 milliarder kroner, noe som gir en verdijustert egenkapitalverdi på 89 kroner per aksje. For tiden handles selskapets aksje for rundt 3435 kroner.

Resultatet per aksje er på 1,79 krone for første halvår 2014, mot minus 31 øre på samme tid i fjor.

Totale inntekter og gevinster for 2. kvartal i 2014 var 402,3 millioner mot 367,2 millioner i 2013. Driftsresultatet ble på 134,6 millioner kroner mot 139 millioner året før. Flåteutnyttelsen var omtrent 94 prosent.

Havila har tegnet nye kontrakter i 2014 for over én milliard kroner. Fjorårets kontraktsinngang var på tre milliarder kroner. Selskapet har tre ankerhåndteringsskip og én PSV i spotmarkedet.