Illustrasjonsfoto: GC Rieber

Solide tall fra GC Rieber Shipping i 2013 – lovende for 2014 også

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det børsnoterte, men familiedominerte GC Rieber Shipping ASA, kom ut av fjoråret med solide resultater. Inneværende år blir sannsynligvis ikke dårligere. Kontraktsdekningen for 2014 ligger på 97 prosent, og problembarnet i familien, “Reef Subsea”, der Rieber-rederiet har med seg Stavangerbaserte HitechVision på eiersiden, blir i år overtatt i sin helhet av partneren i Stavanger.

Bergensrederiet får betalt 175 millioner kroner for sin andel av aksjene i “Reef Subsea”. Salgsbeløpet blir bokført allerede i februar i år. I fjerde kvartal 2013 belastet “Reef Subsea” GC Rieber Shipping med store tap.

Altså: Utsiktene for 2014 er svært gode.

Styret i GC Rieber Shipping foreslår overfor generalforsamlingen et ordinært utbytte på en prosent som i fjor, men i tillegg foreslås ytterligere tre kroner i ekstraordinært utbytte. Det betyr at rederiet betaler ut 174,6 millioner kroner til sine eiere. Av det tar morselskapet og aksjonærer i Rieber-familien 70 prosent.

Ordrereserven i GC Rieber Shipping ASA ligger på solide 3,3 milliarder kroner med en gjennomsnittlig kontraktslengde på 2,7 år. Dette gir altså en kontraktsdekning i inneværende år på hele 97 prosent, og for 2015 og 2016 henholdsvis 62 prosent og 48 prosent.

“Reef Subsea” og bokført urealisert disagio (valutatap) sørget i fjor for at rederiet fikk et underskudd på 73,5 millioner kroner isolert sett i 4. kvartal. De tre øvrige kvartalene ga resultater som likevel fikk årsresultatet opp på et nivå som ble bedre enn året før.

Årsresultatet for 2013 viser driftsinntekter på 795,7 millioner kroner, mot 781,2 året før. Foreløpig årsresultat for 2013 landet på 371 millioner kroner, mot 199,2 millioner for 2012.

Salget av det isgående forsknings- og patruljeskipet HMS «Protector»  og verkstedsopphold på grunn av ombygging av seismikkskipet «Polar Marqies» reduserte inntektene fra driften i 2012.

– Driften i fjerde kvartal ble som ventet, og selskapet går styrket inn i 2014 med økt fokus på kjernevirksomheten. Vi ser spennende muligheter i alle segmenter, og GC Rieber Shipping er godt posisjonert for å vurdere nye muligheter til videre vekst, sier adm.dir. Irene Waage Basili i en kommentar.

GC Rieber-flåten består nå av 10 egeneide spesialskip for subsea-oppdrag, marin seismikk, isgående/support. I tillegg opererer rederiet tre skip tilhørende andre eiere.

I ordre har rederiet et høykapasitets subseaskip for levering i første kvartal 2014 og ett høykapasitets seismikkskip av 3D-typen for levering i første kvartal 2015.