Nøkkelen til grønn skipsfart

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På sin årlige konferanse stiller Forum for miljøvennlig skipsfart spørsmålet om vi kan få grønne skip og grønn skipsfart i en grønn fremtid.

- Skipsfarten spiller en nøkkelrolle når det gjelder miljøspørsmål, sa statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet, da konferansen «Grønne skip og grønn skipsfart i en grønn fremtid?» åpnet på Gardermoen i går.

Det er Forum for miljøvennlig skipsfart som står bak konferansen som i år arrangeres sammen med Norsk Industris Transport og logistikk-konferanse. Sjøfartsdirektoratet har sekretariatsfunksjonen i forumet.

– Miljøtrusselen er en av hovedutfordringene verden står overfor, sa Lunde. – Vi må jobbe for å oppnå mye bedre energieffektivitet enn i dag, og næringslivet må være den viktigste drivkraften i dette.

Skipsfart er i utgangspunktet en miljøvennlig transportform, og det har lenge vært politisk enighet om at man ønsker mer godstransport over på kjøl. Dette vil regjeringen legge til rette for i sin nye maritime strategi, forsikret statssekretæren.

– Regjeringen mener at mer miljøvennlig drivstoff er nøkkelen til grønn skipsfart, og vår næringspolitikk skal gi skipsfartsnæringen den omstillingskraften som trenges, sa han. - Det må bli dyrere å forurense og billigere å drive miljøvennlig.

Det er snart et tiår siden Forum for miljøvennlig skipsfart ble opprettet, og forumet har gjennom sine årlige konferanser satt søkelys på en rekke ulike miljøspørsmål. Leder Sveinung Oftedal er glad for at forumet fungerer som en arena for dialog mellom næring og myndigheter, og håper at årets tema vil vekke debatt.