Per Krohg-maleriet «Drømmenes reiser» får nytt liv på dekk 10 på MS «Bergensfjord». Den andre av Fjord Lines to nye cruiseferger er i ferd med å bli ferdigstilt ved Bergen Group Fosen. (Foto: Jan Petter Selbekk).

Kunstskatt på Fjord Lines nye cruiseferge

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Per Krohg-maleriet «Drømmenes reiser» ble spesiallaget til MS «Bergensfjord» som seilte i Amerika-fart fra 1956 til 1971. Etter nesten 40 år på lager får denne kunstskatten sin renessanse på Fjord Lines nye cruiseferge, som også heter MS «Bergensfjord».  Når skipet starter seilingene i begynnelsen av april vil alle som skal reise mellom Norge og Danmark få glede av det vakre og interessante maleriet.

Det var salgs- og markedsdirektør Eva S. Mellgren i Fjord Line som for vel to år siden fikk oppgaven med å ta frem «Drømmenes reiser» på et lager i Egersund for å se om det etter så mange år var i god nok stand til å komme på veggen på nye MS «Bergensfjord».

- Maleriet på lerretet som er på fire ganger syv meter hadde overraskende få skader. Det er siden blitt renset og restaurert og er nå kommet opp på veggen på dekk 10 på cruisefergen som er i ferd med å bli ferdigstilt ved Bergen Group Fosen. Vi synes det er veldig morsomt å bringe historien fra et skip videre til et annet med samme navn, sier Eva S. Mellgren.

Høy kvalitet og god teknikk

Bakgrunnen for at Fjord Line har fått hånd om bildet er at Teigen-familien, som er hovedaksjonær i rederiet, tok vare på kunstskatten da de eide MS «Bergensfjord» i syv år på 1970-tallet etter at Amerika-farten var avsluttet. I følge kunstformidler Tone Dalen er det nokså enestående at et maleri som ble spesiallaget for en bestemt plassering lar seg flytte til et helt annet sted. Maleriet med de mange motivene som gir assosiasjoner til reise er malt på et solid lerret og dessuten har Per Krohgs teknikk hatt betydning for at fargene fortsatt er sterke og klare.

Blant de fremste i Norge

Per Krohg (1889 - 1965) er en av Norges mest kjente kolorister og huskes blant annet for sine store monumentalmalerier og fresker. Hans store veggdekorasjoner kan i dag beskues i Rådhuset og i Folketeateret i Oslo, og i den nå nyoppussede sikkerhetsrådssalen i FN-bygget i New York. Han var sønn av Oda og Christian Krohg og ble en fremtredende person i norsk kunst og kulturliv.

Kunstformidler Tone Dalen sier maleriet med de mange motivene som gir assosiasjoner til reise er malt på et solid lerret. Dessuten har Per Krohgs teknikk hatt betydning for at fargene fortsatt er sterke og klare. (Foto: Jan Petter Selbekk).

Over Skagerrak året rundet

Nå får altså Krohg-verket «Drømmenes reiser» nytt liv og en sentral plassering på den andre av Fjord Lines to nye og miljøvennlige cruiseferger. MS «Stavangerfjord», startet seilinger mellom Norge og Danmark i juli i fjor, mens MS «Bergensfjord» skal seile fra Bergen første gang torsdag 3. april. De to identiske skipene skal begge seile på linjene Bergen – Stavanger – Hirtshals og Hirtshals – Langesund, med daglige avganger fra alle havner.

Lengden på de nye skipene er 170 meter, perfekt konstruert for å tåle Nordsjøens bølger og gi passasjerene en behagelig og stabil seilas. Det er plass til 1.500 passasjerer, og skipene har 306 lugarer og bildekk med plass til inntil 600 personbiler, vogntog og last.