Fjord Line fortsatt under dansk flagg

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Egersundsrederiet Fjord Line AS sin nåværende «Bergensfjord» kommer til å fortsette under dansk flagg når hun i sin nye skikkelse som «Oslofjord» starter i den nye ruten mellom Strømstad og Sandefjord.

Adm.dir. Ingvald Fardal i rederiet opplyser til Skipsrevyen at det ikke er planer om å sette kommende «Oslofjord» eller andre av rederiets skip tilbake til norsk flagg.

– Vi har gode erfaringer med dansk flagg. Det er forutsigbare vilkår. Nettolønnsordningen ligger fast og alt har fungert utmerket siden vi flagget ut. Under norsk flagg er nettolønnsordningen stadig under politisk diskusjon, og vi vet aldri når noen kommer med forslag om endringer. Kort sagt, vi har dårligere erfaringer, sier Fardal.

– Er det mulig med hjemflagging på et senere tidspunkt?

– Man vet jo aldri, men det står ikke på vår agenda, sier Fardal.

Kamp i Sandefjord

Det er i mai 2014 nåværende MS «Bergensfjord» under sitt nye navn «Oslofjord», skal starte på ruten Sandefjord-Strømstad der Color Line i dag er alene om å trafikkere. Så vidt Skipsrevyen kjenner til er det fremdeles ikke avklart om Fjord Line får anledning til å seile i det opplegget og til de klokkeslett rederiet planlegger. Color Line har satt bakbeina ned og havnemyndighetene har inntil nå ikke gitt Fjord Line klarsignal.

Fardal er imidlertid optimist og regner med at det ordner seg. Problemet ligger i at begge rederier ønsker samme avgangs- og ankomsttider for skipene sine.

Frem til 23. desember seiler nåværende «Bergensfjord» på Fjord Lines Vestlandsrute, før kursen settes til Finland. Ved STX-verftet i Rauma skal skipet bygges om og få en total «facelift» til omkring 225 millioner kroner. For øvrig er det besluttet at verftet deretter skal legge ned sin virksomhet.

Skipet som snart skal overføres til ytre Oslofjord ble bygget for Rutelaget Askøy – Bergen ved Fosen Verft og satt inn i en nyopprettet Danmarksrute mellom Bergen og Hanstholm for det nyopprettede datterselskapet Fjord Line AS i 1993.

I en beinhard kamp mellom Bergen Nordhordland Rutelag (BNR) og Color Line vant Bergensrederiet og overtok Fjord Line AS etter at konkurransetilsynet grep inn og ga BNR medhold. Color Line startet siden en konkurrende rute mellom Bergen og Danmark som de la ned fordi de ifølge dem selv trengte skipet i rute mellom Oslo og Danmark. Den ruten ble også nedlagt og skipet solgt.

Teigen inntar Fjord Line

Senere kom investorbrødrene Teigen fra Egersund inn på eiersiden og tok etter hvert kontroll etter refinansiering av selskapet. Etter en periode med pendling mellom Egersund og Bergen for Ingvald Fardal ble hovedkontoret flyttet fra Bergen til Egersund.

Når nåværende M/S «Bergensfjord» omdøpes til «Oslofjord», vil Fjord Line ha tatt i bruk alle navnene på tidligere NAL sine tradisjonsrike passasjerskip i Amerikaruten. Gassdrevne «Stavangerfjord» er allerede satt i fart, mens en ny «Bergensfjord» kommer til våren neste år. Da vil også rederiet ha en cruisefergeflåte der alle skipene er bygget ved verftet i Fosen.

Hurtigfergen «Fjord Cat» av katamarantypen, som ble innkjøpt brukt  i 2008, er imidlertid bygget ved Incat Australia Pty i 1998.

Nye «Oslofjord» får etter ombyggingen kapasitet til 1.770 passasjerer og 370 biler. De fleste lugarene om bord blir erstattet med fellesarealer for tax-free-shopping og et rikholdig kafeteria- og restauranttilbud.