Norsk forskningsfartøy skal bygges i Genova

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

FF Kronprins Haakon, det nye, avanserte norske polarforskningsfartøyet, skal bygges ved verftet Fincantieri i Genova, Italia. Kontrakten ble undertegnet i Oslo i dag.

Den norske regjeringen besluttet i oktober 2012 å bygge et nytt isgående fartøy. Havforskningsinstituttet er ansvarlig for prosjektet og Rolls Royce Marine har tegnet det. FF Kronprins Haakon blir et av verdens mest avanserte forskningsfartøy. Kostnadsrammen er på ca. 1,4 milliarder kroner, eller ca. 175 millioner euro.

Tromsø blir hjemmehavn for fartøyet, med Norsk Polarinstitutt som formell eier, på vegne av den norske stat. Skipet er planlagt levert i andre halvdel av 2016, og vil være klart for vitenskapelige tokt i begynnelsen av 2017. UiT Norges arktiske universitet blir største bruker av skipet.

Fincantieri er et av de største skipsbyggingskonsern i verden og spesialiserer seg på design og bygging av komplekse skip med høyt teknologisk utstyr, som for eksempel cruise-, handels-, marine- og offshore fartøy.

Signeringen fant sted på Frammuseet i Oslo. Administrerende direktør Tore Nepstad ved Havforskningsinstituttet og konsernkonserndirektør Angelo Fusco fra skipsverftet Fincantieri signerte kontrakten.

-Vi er veldig fornøyde med at en så prestisjetung ordre fra en så viktig kunde, tilfaller oss. Dette takket være vår pålitelighet, som er internasjonalt anerkjent etter bygging av tilsvarende fartøy tidligere. Med dette skipet tar vi enda et skritt videre på den teknologiske fronten, godt hjulpet av et stadig tettere samarbeid med våre kollegaer i VARD, sa Mr. Giuseppe Bono fra Fincantieri på seremonien.

Dette er et viktig skritt for alle forskningsinstitusjoner i Norge som arbeider i den nordlige og sørlige halvkule, tilføyde Nepstad. - Vi står fortsatt overfor mange utfordringer i kampen om å forstå naturen. Effekter av klimaendringer er for eksempel et av de forskningsområdene der vi har behov for en plattform som FF Kronprins Haakon.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker deltok også ved signeringen sammen med sin statsrådkollega, miljøvernminister Tine Sundtoft. Aspaker understreket hvor viktig dette nye forskningsfartøyet blir for å øke kunnskapen om økosystemene både i Arktis og Antarktis.

-Dette er en gledens dag for norsk nordområdesatsing og polarforskning. Det avanserte fartøyet sikrer at norsk kunnskap blir førende for utviklingen i polarområdene, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt.