Ved hjelp av ROV har det blitt flyttet flere vrakdeler. Blant annet livbåten til ubåten som er avbildet her. (Foto: Kystverket/DOF)

Skal undersøke kjølen på U-864

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kystverket vil de kommende dagene undersøke om det er mulig å komme til i kjølen på akterskipet til det tyske ubåtvraket som ligger utenfor Fedje i Hordaland. Målet er å undersøke tilstanden til kjølkassene og eventuelle kvikksølvbeholdere.

De siste døgnene har blitt brukt til å flytte på vrakdeler for å gjøre det mulig å ta seg inn til kjølen med ROV. Det har også vært gjennomført flytting og kontroll av utstyret som overvåker miljøet under operasjonen. Nå arbeides det med å flytte sedimenter på en kontrollert måte i et område der det er mulig å komme til kjølen. Det er viktig å unngå oppvirvling av kvikksølvforurensede sedimenter i størst mulig grad for å hindre ytterligere spredning gjennom vannmassene.

Det er DOF Subsea som gjennomfører toktet på oppdrag fra Kystverket.

Siste tokt

Dette er det siste undersøkelsestoktet som gjennomføres i forbindelse med utredning av de to alternativene; heving av last med påfølgende tildekking og ren tildekking. Arbeidet skal så overleveres Samferdselsdepartementet for ekstern kvalitetssikring i henhold til Statens modell for kvalitetssikring (KS).

[tweet https://twitter.com/kystverket/status/423053113533403136]