Illustrasjon: Baader

Marine Harvest får humant slakteanlegg i ny slaktebåt

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Av: Pål Mugaas Jensen/kyst.no 

Marine Harvest valgte skånsom avlivningsløsning fra Baader Norge til sin nye slaktebåt. Prosjektet er også støttet av Innovasjon Norge. Det skriver leverandøren av slakteanlegget i en pressemelding.

Kontraktør av fartøyet er DESS Aquaculture Shipping, et selskap som er deleid av Marine Harvest. Den 59,2 meter lange og 13,6 meter brede båten skal leveres fra Myklebust verft i mars 2018. Det er Salt Ship design på Stord som har stått for designet.

Båten som ble kontrahert i august leveres med et såkalt «Stun & bleed-anlegg» der fisken effektivt blir avlivet og klargjort for videre prosessering så å si ved merdkanten.

– Anlegget og teknologien er det Baader Norge som står bak, og Marine Harvest har valgt denne løsningen på bakgrunn av erfaringer med tilsvarende anlegg på en annen båt. Det er mange fordeler med teknologien, ikke minst når det gjelder dyrevelferden i slakteprosessen, skriver de.

– Dette er en human avlivningsform som skjer raskt og effektivt. Teknologien kombineres også med høy slaktekapasitet, sier daglig leder i Baader Norge, Andrè Akse i meldingen.

Båten skal kunne frakte 400 tonn fisk, og med anlegget til en verdi av 20 millioner kroner kan båten laste 100 tonn i timen med ferdig utblødd fisk.