F.v. Ingunn Elise Sørvik, Marte Jensen, Frode Skaar, Arnstein Andreassen og Gunvald A. Mortvedt

Grønt fokus på SMM

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Verdens største skipsfartsmesse kunne i år skilte med en helt egen hall med miljøfokus. I hall A5 hadde flere norske selskap samlet seg under NCE Maritime CleanTechs stand.

Klyngeorganisasjonen NCE Maritime CleanTech er initiativtakere til fellesstanden for den norske klyngen i hall A5 på SMM i Hamburg. Trainee i NCE Maritime CleanTech, Marte Jensen, forteller at de prøvde å samle flere av sine medlemmer under en felles paraply på messen i år.

- Grønne løsninger er innen vårt segment. Det er rett for oss å være her. Vi endte opp med å få fem bedrifter i klyngen med oss på utstillingen. Bedriftene bestod av Bostek, Westcon, Fjellstrand, Norwegian Electric Systems, Plan B Energy Storage og Servogear. Bedriftene skrøt veldig av opplegget. Vi syntes kanskje at flere av standene i hallen kunne hatt en enda sterkere klima- og miljøprofil, medgir hun. Jensen og kollegene er i tenkeboksen på om de kommer til å gå for samme opplegg ved neste SMM, men synes absolutt ideen om en egen grønn hall er veldig god.

Frode Skaar, salgsdirektør i Westcon, sier at de er tilstede for å se og lære, og være med klyngen. - Vi har ikke vært på denne messen før. Vi har jo mest kunder i Norge. Men vi gjør en satsing innen det grønne, så vi har vurdert batteriløsningen til Eidesvik. Vi håpet det skulle komme en del redere innom, og vi kan meddele at vi har hatt noen interessante besøk, sier Skaar til Skipsrevyen.no på siste messedag.

- Dette er første gang for oss på SMM. Vi har tradisjonelt vært en motorleverandør, men for å overleve fremover må vi og begynne å tenke grønne løsninger og samarbeide med de andre i klyngen. Det er utrolig stor kompetanse på grønt i klyngen. Bare det å kjøre en dieselmotor smart. Det er så mye som kan gjøres med dagens teknologi. Du trenger ikke finne opp kruttet. Jeg har tro på samarbeid og at alle må tenke grønt fremover, sier Arnstein Andreassen i Bostek.

Bagge får full støtte av Ingunn Elise Sørvik i Servogear:

- SMM har blitt en tradisjon for oss, og denne gangen stiller vi ut med stand både på den norske paviljongen og her sammen med NCE Maritime CleanTech. SMM er en stor og variert messe med besøkende fra hele verden, og er en god arena for oss å møte både kjente og nye ansikt. Vårt fremdriftssystem fokuserer på å skape effektiv fremdrift for båtene, samtidig som en har en sunn drivstofføkonomi og minimalt med utlipp på båtene. At SMM i år velger å sette av en hall til grønn fremdrift sier mye om fokuset i markedet nå og i tiden som kommer.