Fjord Line vurderer ny linje over ytre Oslofjord der dette skipet skal anløpe Strømstad.

Fjord Line vurderer ny linje over ytre Oslofjord med anløp i Strømstad

Fjord Line har sendt søknad til Strømstad kommune i Sverige om å få anløpe havnen med en ferge som skal seile over ytre Oslofjord. – Vi ønsker å ta del i konkurransen i det betydelige markedet for person- og godstransport på denne strekningen, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fjord Line ble startet i 1993 og driver i dag passasjerfergen MS “Bergensfjord” på strekningen mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals, og HSC “Fjord Cat” i sommerhalvåret på ekspresslinjen mellom Kristiansand og Hirtshals. Rederiet har to moderne cruiseferger under bygging, og vil når begge disse er satt i drift våren 2013 tilby daglige avganger året rundt på linjene mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals, og Hirtshals – Langesund.

- Fjord Line er en utfordrer i fergemarkedet mellom Norge og EU og vi har den kompetansen som er nødvendig for å etablere et attraktivt tilbud på transporttjenester over ytre Oslofjord. ESA-dommen mot Color Line for brudd på EØS-avtalens konkurranseregler bekrefter den formening vi har hatt om at avtaler som begrenser adgangen til havnen i Strømstad er til skade for publikum. Vi gjør på denne bakgrunn regning med at myndighetene i Strømstad vil se positivt på vårt ønske om seilingstillatelse når søknaden skal behandles senere i måneden, fremholder Ingvald Fardal.

Havneutvidelse gir rom for mer trafikk
Color Line overtok driften på linjen mellom Sandefjord og Strømstad fra Scandi Line i 2000, og tilbyr to skip og fire avganger daglig det meste av året. Årlig reiser over 1,2 millioner passasjerer på strekningen og overfarten tar 2.5 timer. Fjord Line-sjefen mener de utvidelsene som skal gjennomføres i Strømstad med hensyn til kaistørrelse og parkering kan gi rom for enda større trafikk.
– Vår plan er to avganger daglig hver vei. I den forbindelse vil vi være avhengig av å etablere et samarbeid med Color Line om bruk av deres fasiliteter i havnen, påpeker Fardal.
MS «Bergensfjord» fases ut på linjen mellom Vestlandet og Danmark når den første av Fjord Lines to nye cruiseferger, MS «Stavangerfjord», settes i drift høsten 2012. Dette skipet vil etter noen måneders ombygging kunne settes inn på linjen over ytre Oslofjord. Seilingene vil dermed kunne starte på nyåret i 2013.
Langesund mest sannsynlig anløpssted i Norge
For Fjord Line er det havnen i Langesund som peker seg ut som anløpssted på norskekysten for en linje over ytre Oslofjord. Her blir havnen nå oppgradert for å kunne ta i mot de to nye cruisefergene til rederiet.
– De vurderinger vi har gjort indikerer at kapasiteten i Sandefjord ikke vil være tilstrekkelig. Vi kommer imidlertid til å arbeide videre med havnespørsmålet i Norge parallelt med at forholdene i Strømstad blir nærmere avklart, sier Fjord Lines administrerende direktør.