Bergen havn. Foto: Vibeke Blich

Bergen fikk avslag på støtte til landstrøm

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bergen og Omland Havnevesen fikk dessverre avslag på støtte til landstrøm fra Enova. 13 av 28 søknader ble innvilget, basert på en brøk kostnad / kWh-potensial.

- Dette er en stor skuffelse, og et tilbakeslag i arbeidet for å elektrifisere Bergen havn. Vi går imidlertid straks i gang med å kartlegge alternative finansieringsløsninger, samt forbereder en ny søknad til neste Enova-runde som lyses ut 23.mai, skriver Bergen og Omland Havnevesen på sine hjemmesider i dag.

Arbeidet med landstrøm til Hurtigruten vil fortsetter som planlagt.

De som får støtte fra Enova i denne runden er:

13 prosjekter får til sammen 82 millioner kroner i støtte for å kutte klimagassutslipp fra skip som ligger ved kai. På listen står både havner, verft og klynger, går det frem av en pressemelding.

– Vi fikk mange gode søknader i denne første utlysingsrunden, og støtter over halvparten av de kvalifiserte med til sammen 82 millioner kroner. Søknadsmengden er imponerende og ikke minst gledelig, for det viser at det er stor interesse i markedet for å bygge ut landstrøm og kutte utslipp ved kaiene i Norge, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

I tillegg til havnene i Kristiansand, Arendal og Sandefjord, får følgende aktører støtte fra Enova: Aibel Yard Haugesund, Averøy Industripark, Bømlo Skipsservice, KS Coast Center Base (Sotra), Fjord Base (Florø), Karmsund Offshorebase, Vard Group (Søviknes og Langsten i Møre og Romsdal), og Westcon Yards (Ølen og Florø).

– I konkurransen rangerer vi prosjektene etter brukspotensialet til anlegget målt opp mot hvor mye støtte det er søkt om. Dermed får vi hjulpet i gang de aller mest kostnadseffektive prosjektene først, slik at samfunnet får mest landstrøm igjen for pengene, raskest mulig, forklarer Kvam.

23. mai åpner neste runde av konkurransen, med søknadsfrist i september.

– De 82 millionene vi tildeler nå er bare starten, og vi har tro på at vi vil bidra til å realisere enda flere gode landstrømprosjekter neste gang. Vi ønsker både gamle og nye søkere velkommen, avslutter Kvam.