Arkivfoto

Rekordresultater for Bergen Group i 2009

Bergen Group oppnådde NOK 5,1 milliarder i omsetning 2009 og leverer et rekordhøyt driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på NOK 416 millioner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

-Disse resultatene styrker Bergen Group som et ledende internasjonalt maritimt konsern, sier konsernsjef Pål Engebretsen. Nå gjøres det grep for å sikre konsernets videre vekststrategi.
Tallene for 4. kvartal i fjor viser en omsetning på NOK 1 269 millioner og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på NOK 145 millioner. Dette gir en EBITDA-margin i kvartalet på 11,4 prosent.
Den samlede omsetningen i 2009 på NOK 5,1 milliarder kroner representerer en økning på 36% i forhold til året før. EBITDA-resultatet på NOK 416 millioner er mer enn doblet fra 2008.
Restrukturererer for å møte endrede markedsforhold
- Rekordresultatet kommer som følge av riktig strategi og bedret gjennomføringsevne. Bergen Group har styrket sin posisjon som et ledende maritimt konsern med fokus på offshorevirksomhet og avansert skipsbygging, konstaterer konsernsjefen.
Nå restruktureres deler av konsernet for å kunne rendyrke de strategiske satsingsområdene ytterligere. De selskapene som opererer utenfor konsernets satsingsområder skal utvikles videre i en egen resultatenhet og på sikt fases ut av konsernet. Videre er divisjonen Maritim Service styrket i form av sentralisert ledelse og utvidet aktivitetsområde gjennom konsern-interne endringer.
Restruktureringen forventes å gi både operasjonelle og finansielle gevinster i inneværende år. I tilknytning til restruktureringen og gjennomgang av balanseførte verdier er det i fjerde kvartal 2009 foretatt regnskapsmessige nedskrivninger på til sammen NOK 87 millioner. Dette gir selskapet et driftsresultat før skatt (EBIT) på NOK 37 millioner i kvartalet og NOK 239 for hele 2009.
Styrket markedsposisjon
Bergen Groups ordrereserve ble i 4. kvartal redusert fra NOK 5,0 milliarder til NOK 4,2 milliarder. Ordrereserven vurderes likevel som tilstrekkelig til å sikre et aktivitetsnivå på linje med fjoråret i flere av konsernets selskaper. Utfordringene er knyttet til offshore i 1. halvår og skipsbygging i 4. kvartal.
-. Vi konstaterer at aktivitetsnivået innenfor olje- og gassindustrien fremdeles er på lavbluss, og er forberedt på at usikkerheten vil kunne vedvare utover i 1. halvår. Men samtidig har vi styrket vår posisjon i dette segmentet gjennom investeringer, nye kunderelasjoner og gjennomførte oppdrag. I forhold til den forventede aktivitetsøkningen i et noe lengre perspektiv representerer offshore-divisjonen et spennende og viktig vekstområde for Bergen Group, sier Engebretsen.
Innenfor skipsbygging forventer konsernet høy aktivitet gjennom hele 2010. Hele fem nybygg skal leveres i løpet av året. Divisjonen har flyttet deler av oppdrag og ressurser mellom verftene for å optimalisere utnyttelsen av kapasiteten gjennom året.
-Det er fremdeles usikkerhet knyttet når rederiet BOA Offshore får på plass fullfinansieringen av fire kontraktsfestede byggeprosjekter som skal gjennomføres ved Bergen Group Fosen. Selv om dette per i dag medfører en usikkerhet rundt aktivitetsnivået ved verftet på Fosen i 4. kvartal, er det grunnlag for optimisme med tanke på å finne løsninger som genererer arbeid på disse kontraktene innen utgangen av året, sier Engebretsen. Han registrerer en økende interesse for nybygg innenfor satsingsområdene til Bergen Group
Rammevilkår og konkurranse
Konsernsjefen understreker at rammebetingelsene i 2010 ikke må utvikles i disfavør av norsk verftsindustri. - Vi har en innovativ og konkurransedyktig næring - det viser våre resultater i 2009. Men dersom norske myndigheter aksepterer at verft i andre land får bedre rammevilkår enn oss, kan det bli vanskelig å utvikle verdiskapning videre i Norge. Virkemiddelapparatet i Norge må være på høyde med våre konkurrentland, slår han fast