Konsernsjef Pål Engebretsen

God fremdrift og tilfredsstillende resultat første halvår for Bergen Group

Bergen Group leverte et godt første halvår i 2009. Både resultat og omsetning i 2.kvartal økte sammenlignet med første kvartal, og er vesentlig bedre enn i tilsvarende kvartal 2008.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Alle forretningsområder leverer tilfredsstillende resultater. Skipsbygging hadde størst relative fremgang i forhold til 2. kvartal 2008. - Det gjøres en kjempeinnsats i konsernet, sier konsernsjef Pål Engebretsen som advarer mot å tro at virkningene av finanskrisen er over for industrien.
Driftsresultatet før av/nedskrivninger (EBITDA) i andre kvartal 2009 ble NOK 87 millioner, etter en omsetning på NOK 1 305 millioner. Driftsmargin (EBITDA) er mer enn doblet sammenlignet med fjoråret. For første halvår totalt ble driftsinntektene NOK 2 452 millioner og driftsresultat (EBITDA) NOK 165 millioner sammenlignet med NOK 1 454 millioner og NOK 61 millioner på samme tidspunkt i 2008.
Bedre drift og godt markedsarbeid har medvirket til at Bergen Group leverer betydelig resultatfremgang i en utfordrende markedssituasjon, skriver selskapet i sin kvartalsrapport. Konsernsjef Engebretsen vil særlig fremheve de avtaler som er oppnådd for bygging av offshore konstruksjonsfartøy og supertrålere. - Når Bergen Group er i stand til å vinne slike kontrakter, viser det at vi er konkurransedyktige i det internasjonale markedet for spesialfartøy, konstaterer han.
Ordrereserven ved utgangen av første halvår var 8,5 milliarder kroner. I tillegg til dette har Bergen Group i løpet av kvartalet blitt tildelt en intensjonsavtale og kontrakter med styreforbehold til en samlet verdi av 4,5 milliarder kroner. Engebretsen peker på at deler av den rekordhøye ordremassen er gjenstand for en mer krevende finansieringsprosess enn det som er normalt. - Vi arbeider sammen med kundene våre for å sikre finansiering, men opplever dette som fortsatt utfordrende selv for gode prosjekter.
Han forventer at myndighetene viser like stort ansvar for industrien som for banknæringen.
- Kontraktsinngangen viser at vi her i landet har en internasjonal konkurransedyktig maritim industri. Det vil derfor være uheldig om denne rammes av en midlertidig kapasitetsmangel i kapitalmarkedet, påpeker Engebretsen.
Bergen Group består av fire forretningsområder. Både Skipsbygging, Offshore og Teknologi har både tilfredsstillende forretningsvolum og tilfredsstillende driftsmarginer i 2. kvartal. Sammenlignet med fjorårets kvartal er særlig fremgangen for Skipsbygging markant. Forretningsområde Offshore har positiv effekt i 2.kvartal av god aktivitet på Hanøytangen og har betydelig resultatfremgang fra 1. kvartal i år, og gjør det resultatmessig også bedre enn i 2. kvartal i fjor. Teknologi fortsetter å levere solide marginer, mens Maritim Service er noe svakere enn i fjoråret.
- Selv om det er usikre tider i offshorenæringen, er riggservice-aktivitetene på Hanøytangen i ferd med å bli et moderne industrieventyr, påpeker konsernsjefen. - Vi har fullfinansiert en strategisk utbygging av basen, og arbeidet med Transocean-kontrakten har gitt oss et skikkelig løft. "Polar Pioneer" prosjektet som ble avsluttet i juli måned er en av de største riggmodifikasjonene som noensinne er gjennomført i Norge.
Bergen Group er på god vei til å nå uttalt mål for året, med driftsinntekter rundt NOK 5 milliarder og bedret driftsmargin (EBITDA) i forhold til fjoråret. Konsernsjefen poengterer at den økonomiske usikkerheten kan medføre en krevende start på 2010, men er samtidig forberedt på å iverksette nødvendige tiltak for å justere kapasitet og kostnadsnivå som sikrer at resultatmålene blir nådd.
- Det er først og fremst manglende prosjektfinansiering hos kunder som kan bli en utfordring for enkelte enheter, men det store bildet ser positivt ut for konsernet, avslutter konsernsjef Pål Engebretsen.