Asle Solheim. Arkivfoto.

Sterk vekst i ordremassen, men tap på skipsbygging

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den videreførte virksomheten ved Bergen Group ASA kommer ut med positivt driftsresultat før avskrivninger (EBITDA), men den maritime industrigruppen som Magnus Stangeland bygget opp, taper fremdeles på skipsbygging på tross av at skipsverftene er solgt ut.

Det siste skipet fra Bergen Group BMV, MS «North Sea Atlantic», sørget for et tap på 33 millioner kroner. Det skyldes betydelige kostnadsoverskridelser som er bokført i tredje kvartal.

Det betyr at Bergen Group ASA samlet kommer ut med begredelige tall også i tredje kvartal. Gruppen hadde driftsinntekter på 395 millioner kroner, men driftsunderskudd på 38 millioner. Det ga minus 67 millioner i resultat før skatt.

I en børsmelding fremhever imidlertid ledelsen i Bergen Group det positive i at driftsresultatet av videreført virksomhet kommer ut med en halv million kroner i pluss før avskrivninger. Omsetningen innen videreført virksomhet ble på 107 millioner kroner. Betegnelsen videreført virksomhet betyr at det er dette som skal drives videre etter at skipbyggingsaktiviteten er solgt ut.  Tapene i tredje kvartal skriver seg altså fra den solgte virksomheten.

Men driftsoverskuddet før avskrivninger på 0.5 millioner kroner i den videreførte virksomheten blir til et minus 4,2 millioner kroner etter avskrivninger og resultatet før skatt viser minus 14,4 millioner i tredje kvartal.

Konsernsjef Asle Solheim er imidlertid optimist. Han mener at nøkkeltallene for tredje kvartal gir grunnlag for nøktern optimisme knyttet til framtidsutsiktene.

- Vi er nå ute av den tapsbringende skipsbyggingsaktiviteten, og kan helt og fullt konsentrere oss om våre ambisjoner om å få til en fortsatt lønnsom vekst knyttet til offshore og serviceaktivitetene våre. Her har vi klart å øke ordrereserven vesentlig i løpet av de siste kvartalene. I tillegg ser vi en forbedring av lønnsomheten i de selskapene vi nå skal bygge videre på, forklarer konsernsjef Asle Solheim.

Han viser til at Bergens Group i tredje kvartal fikk positivt resultat før skatt og avskrivninger (EBITDA) på konsernets samlede virksomheter innenfor offshore og services. Disse segmentene har siden årsskiftet økt ordrereserven fra 86 til 578 millioner kroner.

–Tallene viser at vi nå er på rett vei i arbeidet med å utvikle en robust  plattform som gir grunnlag for lønnsom drift i kvartaler uten store riggprosjekter, påpeker Asle Solheim.

De negative makrosignalene som tilsier en reduksjon i offshoreaktivitetene på norsk kontinentalsokkel ventes ikke å ha stor påvirkning på Bergen Group i de kommende kvartaler.

Tilbudsaktiviteten har økt i løpet av andre halvpart av 2014, sammenlignet med tilsvarende periode forrige år, og vekstpotensialet for ulike offshore og verftsrelaterte aktiviteter vurderes som relativt gode.