Ivar Hanson er konsernsjef for Noryrads. Foto: Noryards

 Noryards BMV oppgraderer kystvaktfartøyer 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Noryards BMV på Laksevåg har i dag blitt utpekt som vinner av tilbudskonkurransen av Forsvarets logistikkorganisasjon om en omfattende oppgradering av de tre kystvaktfartøyene i Nordkapp-klassen. Kontrakten har en verdi på cirka 180 - 200 millioner kroner som utgjør en betydelig oppdragsmengde for verftet i en periode på 15 måneder. 

Noryards BMV AS, et selskap i verftsgruppen Noryards er i dag av Forsvarets Logistikkorganisasjon utpekt som vinner av anbudskonkurransen om oppgradering av Sjøforsvarets tre kystvaktfartøyer av Nordkapp-klassen. Kontrakten gjelder de tre skipene «Andenes», «Nordkapp» og «Senja», som ble bygget tidlig på 1980-tallet og skal gjennom en omfattende oppgradering for å forlenge levetiden.

– Kystvakten og Sjøforsvaret er svært viktige aktører i markedet for vedlikehold, oppgradering og ombygging av skip, og vi er selvsagt glade for at de velger å benytte seg av den omfattende kompetansen vi besitter. Oppdraget blir utført på vårt verft på Laksevåg i Bergen. Verftet har nylig vært gjennom en omfattende oppgradering for å kunne ta på seg større vedlikeholds og oppgraderingsoppdrag. Dette prosjektet passer godt inn i den satsingen vi nå har gjort og vil sysselsette rundt en tredjedel av arbeidsstokken på Noryards BMV AS over en 15-månedersperiode, sier Ivar Hanson, konsernsjef for Noryards.

Kontrakten gjelder omfattende utskiftinger og oppgraderinger av systemer og komponenter for å sikre at fartøyene er rustet for effektive operasjoner under røffe forhold . Oppdraget omfatter blant annet utskifting av generatorsett, oppgradering av styremaskiner, fornyelse av daviter samt oppgradering og fornyelse av rørsystemer.

I tillegg kommer større oppgraderinger av elektriske anlegg, EMC sikring, ny integrert broløsning med navigasjons- og kontrollsystemer, samt utskifting av ventilasjons- og klimaanlegg. Oppdraget omfatter også tilpasning av helikopterhangarene for fartøyene «Andenes» og «Nordkapp» i forbindelse med overgangen fra Westland Lynx-helikoptre til helikoptre av typen NH90.

- Vi er godt fornøyde med at Forsvaret velger oss som leverandør denne gangen og ser frem til å ta fatt på oppgraderingene, som vil bli gjennomført effektivt og hundre prosent i tråd med kundens forventninger,» sier Terje Sjumarken, administrerende direktør for Noryards BMV AS.

Alt elektroarbeid i forbindelse med oppgraderingen vil bli utført av Noryards’ samarbeidspartner Apply TBL AS i Bergen. Det første skipet ankommer verftet i april 2015, det andre i august 2015 og det siste i april 2016. Oppgraderingstiden er anslått til rundt seks måneder per fartøy.