Havyard døper isbryter i Bergen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lørdag denne uken skal Havyard Ship Technology AS døpe sitt nybygg 122, isbryteren «Aleut», ved Skoltegrunnskaien i Bergen

I november 2013 inngikk Havyard kontrakt på levering av design og bygging av det første av tre Havyard 843 ICE isbrytende ofshore fartøy til det russiske rederiet FEMCO. Nå er det første skipet klart til levering og skal døpes i Bergen lørdag 28. november kl. 13:30

Spesiell seremoni

Ved dåp av et skip til en russisk reder er det en litt spesiell seremoni. Etter at gudmor Nadezhda Lyshko har gitt navn til skipet blir skip og mannskap velsignet av en prest fra den russisk-ortodokse kirke. Dette er en stilfull seremoni med taler og sang. Etter dåpen vil gjestene bli invitert om bord for å ta båten i nærmere øyesyn og på kvelden er det festmiddag på Scandic Neptun Hotell.

Avansert kraftplugg

Bygg 122 «Aleut», som er et Havyard 843 ICE design, er en skikkelig kraftplugg av en båt og den skal operere i noen av de tøffeste forholdene en kan tenke seg. Etter dåpen skal «Aleut» til Murmansk i Russland for å ta ombord utstyr og proviant, før den setter kursen mot Prirazlomnoye-feltet som ligger mellom det russiske fastlandet og Novaya Zemlya. «Aleut» er leid inn av det russiske oljeselskapet Gazprom og skal betjene Prirazlomnoye plattformen, som startet å produsere olje fra feltet i 2013. De to isbryterne Havyard leverte i 2006 betjener også dette feltet.

I tillegg til å være et avansert ankerhåndteringsfartøy med plattform forsyningsfunksjoner er «Aleut» designet og bygget for å operere i ekstreme arktiske forhold. Skipet har blant annet isbryterklasse og maskinkraft som gjør at den kan bryte en meter tykk is med tre knops fart og avisingsanlegg for å tåle temperaturer ned til minus 30 grader. En annen ekstremegenskap er at skipet kan ta rennefart og knuse iskanter med en tykkelse under vann på 8 m. På prøveturen ble farten målt til 16 knop og slepekraften til rett over 200 tonn.