
Rederi går for hydrogen i ny kontrakt
Møre Sjø har signert kontrakt på to hydrogendrevne bulkskip som skal frakte masser langs norskekysten. Med støtte fra Enova og NOx-fondet skal fartøyene etter planen leveres i 2027.
Mens flere aktører i næringen har valgt å droppe hydrogen som drivstoffalternativ, har rederiet Møre Sjø tatt en annen retning, opplyser Grønt Skipsfartprogram (GSP) i en pressemelding.
Nå er kontrakt signert for bygging av to hydrogendrevne bulkfartøy som skal frakte stein, sand og asfalt langs norskekysten. Begge skipene skal leveres tidlig i 2027.
Skipene blir 85 meter lange og får en lastekapasitet på 4.000 tonn. Ett av dem skal operere i Nord-Norge og er allerede chartret til Nordasfalt. Det andre skal gå i trafikk på Nord-Vestlandet. Ifølge rederiet er det kun behov for bunkring én gang i uken – i henholdsvis Bodø og Kristiansund – basert på skipenes planlagte operasjonsmønster.
Hydrogen som alternativ til fossilt
Styreleder Torstein Holsvik viser til regjeringens mål om å halvere utslippene fra innenriks sjøfart og fiske innen 2030.
– Hvert av skipene vil redusere CO₂-utslippene med over 5.000 tonn årlig, sier han i en pressemelding fra GSP.
Skipene skal gå på komprimert hydrogen, og ifølge Holsvik var både strømprisene i nord og støtteordninger avgjørende for valget av drivstoff.
– Når skipene er ferdigstilt, forventer vi at prisnivået på hydrogen vil være sammenliknbart med marin gassolje. Samtidig vil fossile drivstoff få stadig høyere CO₂-avgift. Det vil ikke hydrogen, sier han.
245 millioner i støtte
Støtte fra Enova og NOx-fondet er med på å finansiere prosjektet. Ifølge rederiet utgjør støtten totalt 245 millioner kroner. Den totale prisen på fartøyene er ikke oppgitt. Skipene bygges ved et verft i Tyrkia.
Bidrag fra GSP
Prosjektet har også fått bistand fra GSP, som ble etablert for å bidra til flåtefornyelse og redusert klimabelastning i skipsfarten. Jørgen Laake, som leder programkontoret til GSP, mener Møre Sjø går motstrøms.
– Flere av de store aktørene har vært avventende. Møre Sjø velger å gå videre og har utviklet et prosjekt med hydrogen som energibærer. Det er et viktig bidrag i arbeidet med utslippsfri nærskipsfart, sier Laake i pressemeldingen.
Dobler flåten i Ørsta
Møre Sjø har base i Ørsta og består i dag av to eldre fartøy. Når de nye skipene er på plass, dobles flåten. Holsvik understreker at rederiet har brukt tid på vurderingene:
– Vi kritiserer ikke andre som velger annerledes. For vår del var hydrogen det riktige valget basert på det operasjonsmønsteret vi har og analysene vi har gjort.
Teknisk samarbeid
Fartøyene er designet av Naval Dynamics. Hydrogenløsningene leveres av e-Cap Marine, mens hydrogenforsyningen kommer fra GreenH. NRP har hatt rollen som finansiell tilrettelegger.