Gudmor Sun Wen ønsker skipet hell og lykke, før hun knuser flasken mot skroget. Foto: Havyard

«Olympus» døpt i Fosnavåg

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I helgen ble Global Offshore Services åttende fartøy med Havyards design døpt i Fosnavåg. Naturligvis med tilhørende indisk seremoni.

Bygg nummer 116 fra Havyard bærer navnet «Olympus», og er nummer tre i serien av Havyards 832-design levert til det indiske rederiet Global Offshore Services.  Fredag kveld var det indisk seremoni om bord, før hun lørdag ble ønsket hell og lykke på tradisjonelt vis av gudmor Sun Wen fra Kina. I tillegg til inviterte gjester var det også mange andre som møtte frem i det flotte novemberværet for å se «Olympus» bli døpt ved Almenningskaia i Fosnavåg. Global Offshore har tradisjon med å navngi sine skip etter fjelltopper, og vi finner Olympus i Hellas, som med sine 2919 meter er det høyeste fjellet der.

Langt og godt samarbeid

Samarbeidet mellom Havyard Group og Global Offshore Services begynte for ni år siden, da reder Aditya Garware møtte konsernsjef Geir Johan Bakke. – Etter åtte båter er relasjonene, så vel som fartøyene, bare blitt bedre og bedre, forteller Garware. Rederen ønsker også å rose Fosnavåg og innbyggerne for den fantastiske utviklingen som har vært, og deres gjestfrihet og varme.

Skuta forlot Fosnavåg lørdag ettermiddag. – Hun setter nå kursen mot Aberdeen og spotmarkedet. Det er kanskje ikke det beste tidspunktet, men når jeg ser kvaliteten på fartøyet er jeg sikker på at det dukker opp langtidsoppdrag ganske fort, sier Garware fornøyd.

Spesialiserte på designet

Radek Kaminski har vært prosjektleder for nybygget. – Dette er en type fartøy Havyard er spesialiserte på, så det var ingen særlige tekniske utfordringer gjennom byggeprosessen. Men selv om det var et greit prosjekt, ble båten bygget i en veldig hektisk tid ved verftet, noe som krevde ekstra innsats med koordinering siden flere båter ble bygget samtidig, forteller han. Prosjektlederen roser samarbeidet med rederiet.

– Kommunikasjonen med Global Offshore har vært veldig god, som alltid. Som følge av langt samarbeid mellom partene, har vi veldig god forståelse for hverandres ønsker og forventninger – faktisk i så stor grad at Olympus er det første prosjektet vårt uten en inspektør til stede fra kunden, sier Kaminski, og legger til at rederiet ankom bare få dager før prøvetur for å delta på den siste testingen, og for å forberede seg til å ta over skipet.

Havyard 832 PSV “Olympus”

Lengde:                                                  72,19 m

Bredde:                                                   17,6 m

Dødvekt:                                                 4000 tonn

Lugarkapasitet:                                      26 personer