Hangarskipet «Sao Paulo» fotografert i 2002
Hangarskipet «Sao Paulo» fotografert i 2002

Vil senke «Sao Paulo» på 5000 meters dyp

Etter at hangarskipet «Sao Paulo» ble dekommisjonert og solgt for hugging har problemene tårnet seg opp. Miljøorganisasjoner prøver å nå forhindre at skipet senkes på 5000 meters dyp.

Publisert Sist oppdatert

Hangarskipet «Sao Paulo» som, har en kapasitet på 40 jagerfly, og har vært i drift siden 1960-tallet er tatt ut av drift fra den brasilianske marinen. Planen var å hugge opp skipet, skriver VG som siterer New York Times.

For tre måneder siden var det 266 meter lange skipet på vei til Tyrkia der dette skulle skje, etter at et tyrkisk selskap kjøpte det i håp om å tjene penger på alt som kunne resirkuleres.

Men skipet kom aldri forbi Gibraltarstredet fordi Tyrkiske myndigheter mente skipet var en miljørisiko.

I fjor sommer ble det norske selskapet Grieg Green kontaktet av miljøvernorganisasjoner for å finne ut hvor ille det egentlig stod til. Organisasjonene stolte nemlig ikke på marinens anslag om mengder giftige gasser på skipet, som ikke har vært i bruk på rundt ti år.

- Da vi gjorde undersøkelse om bord var flere området stengt av og utilgjengelige, skrev Grieg Green i en rapport, ifølge New York Times.

Dermed var det umulig for dem å si om det marinen hevdet var sant, eller om mengdene var langt høyere.

Nå vil heller ikke brasilianerne selv ta skipet til havn. Kampanjen til miljøvernorganisasjonene hadde skremt lokale havnemyndigheter i Brasil også.

Derfor har skipet gått i ring utenfor den brasilianske kysten i ukesvis - som et tomt spøkelsesskip.

Den brasilianske marinen ønsker nå å senke skipet i Atlanterhavet, på 5000 meters dyp og 350 kilometer fra kysten. Riktignok i brasiliansk farvann. Men det synes landets miljøvernminister - i likhet med en rekke miljøvernorganisasjoner - er en meget dårlig ide.

Planen var å senke skipet onsdag denne uken, men avgjørelsen ble klaget inn for en domstol. De har nå avslått klagen, og sier at marinen har veid miljøvernhensyn opp mot andre faktorer, skriver CNN.

Dermed kan det gå mot en snarlig senking.