
Sjarmøretappen igjen for «Maud»
Etter 100 år i utlandet, både under og over havoverflaten gjenstår bare sjarmøretappen før Roald Amundsens polarskip “Maud” kommer hjem til Vollen i Asker.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Sent søndag kveld entret “Maud” norske farvann, og fullførte dermed en jordomseiling som har tatt 100 år å gjennomføre. – Vi forlot Grønland rundt Sankthans, og har tatt det pent og rolig over Nord-Atlanteren, fokuset har vært på en trygg seilas forteller Jan Wanggaard, prosjektleder for Tandberg Eiendoms prosjekt Maud Returns Home. Wanggaard legger til at de nå er glade for å være hjemme.
Slepet gjøres av et mannskap på syv, bestående av fire av dem Wanggaard beskriver som kjernen i prosjektet, samt tre innleide sjøfolk som prosjektlederen betegner som erfarne.
Slepebåten, “Tandberg Polar” er bygget i 1967, og Wanggaard fremholder at det har sine fordeler å bruke et eldre fartøy. – Det er mer mekanisk, så det er lettere å reparere ting selv dersom noe skulle gå galt, enn om det skulle vært heldigitalt og moderne, påpeker han. – Også er det jo litt i Amundsens ånd.
Konserveres
- Vi skal være i Asker 18. august, så nå har vi god tid, og skal benytte den både til å hvile ut og vise oss frem i flere av de stoe havnebyene rundt kysten.
Lokale entusiaster oppfordrer båtfolket til å følge “Maud” den siste biten.
Fra Bergen mandag formiddag gikk kursen mot Stord. – Det er mulig vi også tar oss en tur innom Karmøy for å hvile før vi går videre til Stavanger, sier Wanggaard og anbefaller skuelystne å følge med på prosjektets Facebookside.
Når “Maud” endelig har kommet hjem er planen at skipet stilles ut. I motsetning til “Fram” og “Gjøa” som har blitt restaurert vurderer Maud Returns Home å konservere skipet og stille det ut i sin nåværende stand.
– Hun er et vakkert skip, og forteller jo også en historie slik hun ser ut nå. Dessuten er det et godt stykke skipsbyggerkunst som blir mer synlig om hun stilles ut i sin nåværende, mer transparente form, sier Wanggaard.