
Samarbeider for å bygge digital infrastruktur for utslipp
Softwareselskapet Yxney Maritime i Oslo og Grieg Connect samarbeider med det norske NOx-fondet for å utvikle en datadrevet digital løsning for automatisk rapportering av NOx-utslipp. Solstad Offshore og Fjord1 vil delta i pilotfasen av prosjektet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
NOx-fondet registrerer NOx-utslipp fra alle fartøyer som opererer i norske farvann og innkrever et gebyr for utslipp per fartøy. Beregning og rapportering av utslipp har historisk sett vært en manuell oppgave for redere, og etterlatt en relativt stor feilmargin og bidratt til at arbeidsmengden for mannskap og ansatte på land har økt.
Den nye løsningen, NOxDigital, vil gi en digital infrastruktur for utslippsrapportering basert på Yxney Maress-programvaren for overvåking av energiforbruket i flåten og Grieg Connects plattform for høyoppløsningsdata og geofencing-teknologi. Løsningen oppdager automatisk om et fartøy opererer i avgiftspliktige farvann. Data om energibruk og AIS-data vil fullføre bildet, vist på et unikt digitalt dashbord for hver bruker.
Har fått innovasjonstøtte
- Med full kontroll over drivstofforbruk, beliggenhet og fartøyaktivitet, kan vi gi et mye mer nøyaktig utslippsbilde enn med manuelle estimater, sier Svein Erik Isaksen, HSEQ miljøingeniør i Solstad Offshore i en pressemelding. - Og siden alle dataene er digitalisert, kan rapportering automatiseres, noe som igjen vil føre til høyere kvalitet og mer konsistens i utslippsrapporteringen, legger han til.
- Det nye systemet vil også fungere som et tilretteleggende verktøy for å bidra til å redusere utslippene ytterligere, sier Erik Aadland i Grieg Connect. - Med denne plattformen bygger vi nå skalerbar internasjonal maritim teknologi som støtter en bærekraftig fremtid for skipsfartsindustrien.
- Det er spennende å samarbeide med to slike kompetente partnere i den maritime teknologibransjen, sier Rouzbeh Rasai i NOx-fondet. - Å kombinere bærekraft og digitalisering som dette skaper innovative datadrevne løsninger og forenkler det daglige arbeidet for bedriftene.
Samarbeidet har fått støtte fra Innovasjon Norge gjennom deres miljøteknologiprogram. Løsningen blir først rullet ut til offshore- og fergesegmentet våren 2020. Neste trinn vil være å gjøre systemet tilgjengelig for andre jurisdiksjoner, for eksempel regionale utslippsregulerte soner og utslippskontrollområder (ECA) rundt om i verden.