«Arctic Pearl» ble bygget som «Island Duke» for rederiet Island Offshore i 2013. Arkivfoto: Island Offshore
«Arctic Pearl» ble bygget som «Island Duke» for rederiet Island Offshore i 2013. Arkivfoto: Island Offshore

PE Bjørdal leverer fabrikken til «Arctic Pearl»

PE Bjørdal har signert ny kontrakt, denne gangen for levering av en komplett fabrikk til fartøyet «Arctic Pearl», som rederiet Tau Tech i Ålesund står bak.

Publisert

Fabrikken er utviklet for en mest mulig automatisert produksjon av Haneskjell, Chlamys Islandica, med en kapasitet til å behandle omtrent 100 tonn høstet skjell per dag. Sluttproduktet er rensket, singlefrosne muskler, klare for levering til markedet.

Kontrakten omfatter utvikling av en effektiv og rasjonell fabrikklogistikk, Bjørdal automasjonssystem, Bjørdal fabrikkutstyr og installasjonstjenester. Levering vil finne sted medio 2022.

«Arctic Pearl» er det tidligere fartøyet «Ocean Duke» (Ex  «Island Duke»)som nå skal bygges om for å høste Haneskjell. Den nye høstemetoden er utviklet av Tau Tech, og både høsting og Bjørdal prosessanlegg er basert på å bruke mest mulig bærekraftige metoder og med sikte på å bruke alle råvarer.

PE Bjørdal har gjennom årene vært kjent for å utvikle svært effektive og rasjonelle fabrikker både for hvitfisk og snø-/kongekrabbe i tillegg til å ha inngående kunnskap om foredling av sjømat av høy kvalitet. Denne kontrakten blir sett som et resultat av denne kompetansen i tillegg til evnen til å utvikle nye løsninger i nært samarbeid med våre kunder. Vi ser virkelig frem til å være en del av dette viktige prosjektet.

- Det er svært gledelig å se at det er åpnet for nye muligheter for fangst av skjell der en nå får utnytte gode ressurser på en måte som ikke skader miljøet på havbunnen. Med den kompetansen vi har opparbeidet oss på om bord-produksjon, så ser vi fram til å levere dette prosjektet med tro på at det er en ny start på høsting av ei fantastisk råvare, sier Bjørn Meek, CEO i PE Bjørdal i en kommentar.