Byggehallen ved Eid Verft før platedekningen. Helt i bakgrunnen skjærehallen med velferds- og kontoravdeling i to etasjer. Faksimile: Skipsrevyen nr. 2/1971

Nytt verft i Nordfjord

Skipsrevyen feirer 50 år i år. Hver uke presenterer vi en ny smakebit fra det første året – 1971. Har du tips, eller en god historie knyttet til Skipsrevyen, så del gjerne med oss.Skipsrevyen nr. 2/1971: Eid Verft A/S på Løkjaneset, Naustdal i Nordfjord ble offisielt åpnet i oktober, og dermed har moderselskapet, det ekspansive verftet på Sunnmøre, Smedvik Mek. Verksted A/S, Tjørvåg, for alvor tatt steget over fylkesgrensen i sør. Det forberedende arbeidet med tilskjæring av plater er allerede påbegynt, og om ikke lenge starter byggingen av skipsskrog.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Annonse i Skipsrevyen nr. 2/1971

Det var i oktober i fjor at grunn-og planeringsarbeidet begynte på tomta til det nye skipsverftet, og senere har de ruvende stålkonstruksjonene til skipsbyggingshallen blitt reist. I den ene enden av hallen er det bygget en skjærehall med velferds-og kontor avdeling i to etasjer, og dette bygget er 30 meter langt og 21 meter bredt.

Det er naturlig nok selve halle som vekker den største interessen. Den er 150 meter lang, 20 meter bred, er bortimot 25 meter høy til mønet og kan sees over hele Eidfjorden. Foreløpig er det bare stålkonstruksjonen som stritter til værs, men når dette leses, har man etter planen kommet et stykke på vei med å kle hallen med stål-og plastplater. De gjennomsiktige plastplatene skal monteres forskjellige steder for å slippe lyset inn. Meningen er at både tak og vegger skal være på plass innen årets utgang, og dermed skal det ikke ut fra klimatiske forhold by på problemer å bygge båter ved Eid Verft. Omkring 10 dekar skal dekkes med plater, og det er de ansatte ved selve verftet som også skal besørge dette. Forøvrig har de som skal fortsette videre på skipsverftet, vært hovedbestanddelen av arbeidsstokken under oppbyggingen.

Fakta og historie

1971: Eid Verft ble grunnlagt av Reidar Klungsøyr, eier av Smedvik Mek. Verksted i Tjørvåg på Sunnmøre.
1971 - 1980: 14 skip ble bygget ved verftet i “Smedvik-perioden”, 7 av disse ble levert fullt utrustet ved verftet.
1980: Smedvik-gruppa gikk konkurs
1980 - 2000: I denne perioden var det flere eiere og flere konkurser. Blant annet gjorde de ansatte en periode forsøk på drift, men det mislyktes.
2000: Havyard-gruppa kjøpte verftet 
2005: En gruppe med John Olav Lefdal i spissen kjøpte anlegget for seks millioner kroner og etablerte Nor Marine Stål AS. Anlegget ble bygget om for å levere ulike stålprodukt til blant andre skipsindustrien. Lefdal ble senere eneeier i selskapet.
2007: Skroget til brønnbåten «Ro Master» ble bygget ved anlegget utenfor Eid og levert for utrustning ved Blaalid AS på Raudeberg.
(Kilde: Allkunne.no og Skipsrevyen)

 

Båter på opptil 6000 tonn

På beddingen i halle skal det kunne bygges skip på opptil 330 fots lengde, tilsvarende ca. 6000 tonn. Første båten som skal bygges, blir en lastebåt på 3700 br. tonn for rederiet Teigebris i Herøy. Den blir 93 meter lang og skal etter planen sjøsettes neste sommer, hvorpå den blir slept til Tjørvåg for utrustning. Verftet har også andre kontrakter for bygging, bl.a. en ferge og to redningskryssere.

Arbeidsstokken ved Eid Verft blir på omkring 80-90 mann, og det har ikke vært særlige problemer med å skaffe folk. Ellers kan nevnes at man til våren skal gå i gang med bygging av en 45 meter lang kai på Løkjaneset. Den samlede investeringen i Eid Verft A/S kommer opp i ca. 4. mill kroner, og verftet blir den største bedriften i Eid kommune.