
Ny milliardkontrakt til VARD
VARD melder fredag ettermiddag at de har signert en kontrakt for design og bygging av to CSOVer for en internasjonal kunde. Avtalen inneholder en opsjon for ett ekstra fartøy.
Kontrakten har en verdi på mellom 100 millioner og 200 millioner euro, og de to CSOV-ene av VARD 4 19-design er utviklet av Vard Design i Ålesund.
Designet er oppgradert og skreddersydd til kundens behov, og gir miljøfordeler med et skrogdesign som er optimalisert for lavt drivstofforbruk, sammen med høy funksjonsdyktighet og komfort.
Det hybride batterifremdrifts-systemet gjør det mulig for fartøyene å kjøre med nullutslipp i perioder, samtidig som det tilfører toppeffekt og opprettholder en svært energieffektiv profil i alle operasjoner. Designet er også forberedt for fremtidig drift på metanol, noe som gir en ekstra bærekraftig løsning til driften av skipet.
VARD 4 19 CSOV er en svært allsidig plattform for alle vindstøtteoperasjoner, med fokus på logistikk, komfort, stor lagringskapasitet og overlegen operabilitet. Fartøyene vil være utstyrt med det elektrisk kontrollerte bevegelseskompenserte (ECMC) Walk-to-Work-gangveisystemet fra Vard-datterselskapet Seaonics. Det 30 meters gangveisystemet gir teknisk personell trinnløs tilgang til offshore vindparkinstallasjoner fra 15 til 30 meter over havnivå. Systemet har et tårn med integrert heis og er egnet for både personell- og lastoverføring.
For å sikre trygge og effektive håndteringsoperasjoner, vil fartøyet være utstyrt med ECMC C25 7-tonns 3D-kompensert kran, som er i stand til å løfte gjenstander på opptil 5 tonn med en rekkevidde på 25 meter.
Ett fartøy bygges i Norge
Fartøyet vil bli utstedt med DNVs Cyber Secure (Essential)-notasjon. Cybersikkerhetsnotasjoner gir beredskap for mulige cyberangrep der motstand mot angrep er integrert i alle stadier av skipsbyggingsprosessen, fra konsept til levering. Dette forbedrer fartøyenes evne til å motstå cyberangrep, operere under angrep og komme tilbake etter et angrep.
Vard Electro skal levere en komplett SeaQ-pakke designet for å støtte sikker, effektiv og moderne havoperasjoner. Med en fleksibel og integrert systemarkitektur muliggjør SeaQ-porteføljen digital fremdrift ved å samle sentrale funksjoner i én plattform – og støtter dermed overgangen til smartere og mer bærekraftig maritim drift.
Digitaliseringen realiseres fullt ut gjennom SeaQ Bridge – en helintegrert bro som gir operatørene en intuitiv og strømlinjeformet arbeidsstasjon med sentralisert tilgang til alle nøkkelsystemer.
I tillegg vil det bli installert SeaQ Green Pilot om bord, en skybasert løsning for overvåking av drivstofforbruk, energibruk og utslipp – både om bord og fra land. Dette legger til rette for datadrevne beslutninger som gir bedre ytelse og langsiktig effektivitet.

Vard Interiors leverer avanserte interiørkonsepter sammen med bærekraftige HVAC-R- og rørsystemer, som kombinerer godt håndverk med et sterkt fokus på energieffektivitet. Vard Interiors har forpliktet seg til å designe komfortable, funksjonelle miljøer om bord der både mannskapets velvære og miljøansvar prioriteres.
SVP Salg og Markedsføring i VARD, Runar Vågnes, har vært ansvarlig for den kommersielle delen av kontrakten:
– Med bestillingen av disse to nyeste fartøyene har vi nå passert 40 skreddersydde walk-to-work fartøy bestilt eller levert – en milepæl som er gjort mulig gjennom kundenes tillit til vårt design, løsninger og kvalitet.
Skroget til det første fartøyet vil bli bygget ved en av VARDs verft i Romania, mens utrustning, igangkjøring og levering vil skje fra et av VARDs verft i Norge.
Det andre fartøyet vil bli bygget ved Vard Vung Tau i Vietnam. Det første fartøyet vil bli levert midt i 2027, det andre midt i 2028.