Tärntank vant Nor-Shipping’s Next Generation Ship Award 2023

Hybridtankerne, som blir bygd til rederiet Tärntank, og med teknologi fra Kongsberg Maritime, er vinnere av Nor-Shipping Next Generation Ship Award 2023.

Prisen ble delt ut på Oslo Rådhus mandag ettermiddag. Nominasjoner og prisen går til skip som er banebrytende for sin smarte og bærekraftige maritime drift. Juryen beskriver årets konkurranse som tøff.

Tärntank’s tre 15 000 dwt hybrid tankere kan kjøre på diesel, biodrivstoff eller metanol, og kan bruke vindassistert teknologi i tillegg til Tärntanks egen batteridrift med Hybrid Solution®. Kongsberg Maritime har bidratt med design, tekniske tegninger og utstyr for skipene, og blir bygd i Kina.

Prosjektet slo tre andre nominerte og juryen besto av blant annet leder Remi Eriksen, CEO i DNV:

- Det var flere sterke kandidater for årets pris, og jeg er veldig stolt av at Kongsberg Maritime har bidratt til at Tärntank vant prisen, sier Lisa Edvardsen Haugan, administrerende direktør i Kongsberg Maritime. Dette viser at Kongsbergs teknologi og klimaløsninger leder an utviklingen og gir skipseiere effektiv og konkurransedyktig teknologi for fremtiden.

Nominasjonene var basert på kriterier som energieffektivitet, innovasjon, egnethet og fleksibilitet, utnyttelse av teknologi, sikkerhet og miljømessig bærekraft. I år hadde tre av fire nominerte også vindassistert teknologi.

De nye tankskipene fra Tärntank vil redusere karbonavtrykket ved å bruke en kombinasjon av rene teknologier. Vind-assistert teknologi alene er ventet å redusere utslippene med 19 prosent. Skipene vil også ha en Energy Efficiency Design Index opp til 40 prosent lavere enn 2025 Phase 3 kravene fra IMO (International Maritime Organization).