Kommentar: 

Knut Arild Hareide på sin første dag som Sjøfartsdirektør.

Et overraskende, men godt valg

Styret i Norges Rederiforbund fant sin nye administrerende direktør i Haugesund. Det var et overraskende, men godt valg.

Publisert Sist oppdatert

Knut Arild Hareide kom inn i Sjøfartsdirektoratet for drøye to år siden. Og han har vært en god leder. De vi har snakket med i organisasjonen har ikke hatt noe negativt å si om den tidligere statsråden. 

Også i næringen har han vært godt likt. Med sin karisma har han nok imponert mang en gang fra talerstolen. Selv om jeg skal innrømme at jeg har hørt noen av vitsene hans mer enn tre ganger. 

At han nå velger å vende snuten tilbake til hovedstaden er derimot mer overraskende, men CV-en til Hareide er imponerende. 

Allerede som 18-åring startet hans politiske karriere da han ble valgt inn som kommunestyrerepresentant i Bømlo, hvor han satt i fire år. Fra 1998 ble han politisk rådgiver for Jon Lilletun i kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. 

I 2001 ble han hentet inn som statssekretær for Kjell Magne Bondevik i hans andre regjering. Den 18. juni 2004 ble Hareide utnevnt til miljøvernminister. Da Hareide tiltrådte som miljøvernminister, 31 år gammel, ble han KrFs yngste minister noensinne.

Så ble han leder for KrF i 2011 og satt der frem til den politiske kampen hvor han mente det var naturlig for hans parti å samarbeide med Arbeiderpartiet. Den kampen tapte han. 

Hans tidligere rådgiver, Emil André Erstad, skrev boken Hareides Fall – 36 dager som endra norsk politikk. Den illustrerer godt hva som skjedde internt i partiet den gangen, sett fra Erstad og Hareides side. 

I 2021 kunne Skipsrevyen, som et av de første mediene i Norge, melde at Hareide hadde søkt på jobben som Sjøfartsdirektør. Han fikk jobben og tiltrådte 1. januar 2022. 

Pussig nok har Harald Solberg og Knut Arild Hareide bakgrunn fra KrF, uten at jeg tror det er et krav for å bli ansatt som direktør i Norges Rederiforbund. Solberg var som kanskje mange vet statssekretær i Finansdepartementet (2003–2005) og politisk rådgiver ved Statsministerens kontor (2001-2003). 

Fredag pakker Hareide sakene sine på kontoret i Haugesund for siste gang. Nå må han holde seg på utsiden til han tar over hos Rederiforbundet.

Det kommer han til å løse godt.