Lørdag starter MS «Trollfjord» med seilinger fra Bergen til Svalbard.

Har ansatt 200 nye sjøfolk til ny Svalbard-rute

Lørdag kaster MS «Trollfjord» loss fra Bergen på vei til Longyearbyen som Svalbardekspressen. Det er et fullbooket skip som tar opp igjen seilingene mellom fastlandet og Svalbard for første gang siden 1982 – med turister og gods om bord.

Publisert Sist oppdatert

Hurtigruten markerer sitt 130 årsjubileum med de nye rutene Svalbardekspressen og Nordkappekspressen, og styrker satsingen på norsk reiseliv og norske sjøfolk med 198 nye arbeidsplasser om bord på nyrenoverte MS «Trollfjord».

- Vi gleder oss over å gå inn i sommersesongen med nesten 200 flere sjøansatte. De nye rutene gir gjestene våre en autentisk opplevelse av kysten, hvor lokal mat og drikke er en sentral del av opplevelse, samtidig som MS «Trollfjord» frakter gods mellom fastlandet og til Longyearbyen og Ny -Ålesund, sier Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten Norge.

Reiselivssatsing som styrker norske sjøfolk

MS «Trollfjord» er, i likhet med samtlige Hurtigruten Norge-skip, registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR). Alle ansatte om bord er ansatt med norske lønns- og arbeidsforhold.

– Vi seiler i tøff konkurranse med internasjonale skip som har helt andre lønns- og arbeidsbetingelser. Vårt mål er ikke bare å skape en vellykket rute, men også skape ringvirkninger i samfunnet rundt oss. Det gjør vi med å ha ansatte i Norge og samarbeide med en rekke lokale leverandører langs kysten, sier Felin.

Hurtigruten Norge er opptatt av å styrke rekrutteringen til maritim næring, og er en av Norges største maritime lærebedrifter. Blant mannskapet på MS «Trollfjord» vil det være 24 lærlinger.

Hedda Felin om bord på MS «Trollfjord»

- Det er underskudd på sjøfolk i Norge i dag. Med å både vise at vi er villige til å satse i Norge, og ved å bidra til å lære opp neste generasjon norske sjøfolk, håper vi å bidra til at flere velger den maritime veien og se hvilket potensial som ligger i reiselivsnæringen, sier Felin.

Mange av de ansatte om bord på MS «Trollfjord» er også erfarne sjøfolk fra Hurtigrutens øvrige skip. De er så igjen blitt erstattet av nyansatte på sine forrige skip.

Bygger videre på 130 års historie

Svalbardekspressen er inspirert av den opprinnelige Svalbardekspressen, som hurtigruterederiene drev fra 1968 til 1982. Om vinteren vil MS «Trollfjord» gå i rute fra Bergen og Oslo til Honningsvåg som Nordkappekspressen.

- Med Svalbard- og Nordkappekspressen tar vi med oss den gode erfaringen vi har fra trafikken mellom Bergen og Kirkenes, som den unike gjesteopplevelsen og godstransporten, men gjør det med bedre tid i havnene vi seiler til, blant dem noen nye steder vi ikke tradisjonelt seiler til. Dette er ikke en konkurrent til oss selv, men en videreutvikling av et unikt produkt vi har tilbudt i 130 år, sier Felin.

- Vi gleder oss til å ønske velkommen sommerens gjester og er utrolig stolt av å starte opp et nytt produkt med en utsolgt første seiling. Jeg vet det er mange ansatte der ute som gleder seg til å gi gjestene en uforglemmelig opplevelse langs den vakre norskekysten og på Svalbard, sier Felin.