Mari Sundli Tveit, direktør i Norges forskningsråd, fikk æren av å døpe «Prinsesse Ingrid Alexandra».

«Prinsesse Ingrid Alexandra» er døpt i Bodø

Skipet representerer samarbeid, fremtiden og det som har pirret nordmenn gjennom alle tider – kysten, skriver Havforskningsinstituttet på egne nettsider.

Publisert Sist oppdatert

«Prinsesse Ingrid Alexandra» er bygget for å gå langs kysten i nord. Derfor ble fartøyet døpt i Bodø fredag, «hjemme» hos samarbeidspartner Nord universitet, av gudmor Mari Sundli Tveit, direktør i Norges forskningsråd.

– Fartøyet vil være et godt tilskudd til flåten vår. Forskerne får en god plattform for å forske mer på de kystnære utfordringene og mulighetene. Blant annet trenger vi å vite mer om totalbelastningen på kystøkosystemene, sier havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø.

Spesialbygget for kysten

Det 35 meter lange fartøyet har toppmoderne forskningsutstyr, og er spesialbygget for å kunne operere langs den værharde kysten, også i nord. Fartøyet skal også brukes til undervisning.

Allerede under testtoktet for å kartlegge tobis på Vestlandet denne våren, ble det klart hvor ypperlig PIA (kortversjonen av navnet) fungerer til denne type arbeid: Båten lar seg smidig manøvrere inn i bukter og blant holmer og skjær.

PIA blir det niende i Havforskningsinstituttets flåte av forskningsfartøy. Flåten spenner fra isbryteren «Kronprins Haakon» til andre store, mellomstore og små fartøy.