Hans Sande, administrerende direktør i NSOF.

Advarer mot særnorske klimakrav

Norsk Sjøoffisersforbund støtter ambisjonen om å kutte klimagassutslipp og utvikle ny teknologi for offshoreflåten, men advarer mot å innføre særnorske krav som gir dobbeltregulering og kan svekke både konkurransekraft og sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi støtter målet om å redusere utslipp fra offshoreflåten samt målsettingen om å stimulere til teknologiutvikling, men særnorske krav som overlapper internasjonale regelverk bidrar ikke nødvendigvis til raskere utslippskutt – snarere tvert imot, sier Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Torsdag sendte Miljødirektoratet på høring en ny forskrift som pålegger selskapene på norsk sokkel å redusere klimagassintensiteten fra skip som benyttes i forbindelse med petroleumsvirksomhet.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap)

– De nye kravene vil gi betydelige utslippskutt og teknologiutvikling. De gjør det også tryggere å investere i produksjon og energistasjoner for alternative drivstoff, fordi vi nå lovfester krav som gir mer etterspørsel etter slike drivstoff, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

For å oppfylle kravet, må offshorefartøy gradvis ta i bruk økende mengde fornybare drivstoff basert på grønt eller blått hydrogen, biogass eller elektrisitet. Med den foreslåtte innfasingen kan slike drivstoff utgjøre opp mot halvparten av det samlede energiforbruket til offshorefartøyene i 2040.

Unødvendig byråkrati

NSOF frykter at et nytt nasjonalt krav vil svekke norsk konkurransekraft og påføre næringen unødvendig byråkrati.

– Norsk maritim næring er allerede omfattet av EU ETS, IMO sine nye klimaregler og potensielt FuelEU Maritime. Da er det uheldig å innføre et nytt nasjonalt krav som kan svekke konkurransekraften, mener Sande.

Han understreker at sikkerhet må være førsteprioritet dersom energibærere som ammoniakk og metanol tas i bruk.

– Det er helt avgjørende at sikkerhet og HMS står i sentrum når vi tar i bruk nye lav- og nullutslippsdrivstoff. Her må myndighetene sørge for at teknologi, kompetanse og beredskap er på plass før eventuelle krav innføres, sier Sande.

– Vi vil bidra til at Norge lykkes med omstilling til havs, men det må skje gjennom internasjonal samordning, smart og realistisk teknologiutvikling og ikke minst et kompromissløst fokus på sikkerheten for mannskapene, avslutter han.