– Finansieringsmodellen vår gjør det mulig for havner å gjennomføre nullutslippsprosjekter nå, ikke om fem eller ti år, sier Robert Svendsen (t.h.), Styrk Bekkenes og Torvald Ulland Reiestad, gründerne bak Seacap.

Nytt selskap vil tilby finansiering til grønn havneutvikling

Det norske selskapet Seacap ble lansert mandag med mål om å gjøre det enklere for havner å investere i utslippsfri infrastruktur.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet retter seg mot både nye og eksisterende havneanlegg, og tilbyr finansieringsløsninger til utbygging av blant annet landstrøm, energilagring og annen grønn havneinfrastruktur.

– Sammen så vi muligheten for å være det første selskapet i verden som spesialiserer seg på å tilby havnene kapital til utbygging av landstrøm og annen grønn infrastruktur, sier Robert Svendsen, en av gründerne bak Seacap. 

Han har tidligere etablert et av Europas største selskaper innen elbillading, Wattif, mens de øvrige grunnleggerne har bakgrunn fra maritim industri og finans.

Bak satsingen står også et europeisk investeringsfond som har satt av 3,5 milliarder kroner til grønn havneutvikling i Europa.

Seacap vil fungere som bindeledd mellom fondet og havnene, og skal tilby langsiktig kapital og fleksible finansieringsløsninger. Selskapet beskriver seg som verdens første kapitalpartner spesialisert på grønn havneinfrastruktur.

Kapitalmangel i grønn omstilling

– Mange steder er det et ønske fra havnene og deres eiere om å bygge ut landstrøm. Kraften er tilgjengelig, behovet er der, men kapitalen mangler. Offentlige eiere havner ofte i en økonomisk skvis mellom ulike investeringsbehov, sier Svendsen.

Samtidig peker han på et økende press utenfra: 

– Det er et stort sug fra både cruise- og cargorederier etter å bruke landstrøm. Fra 2030 blir det krav om at havner som tar imot større skip må kunne tilby dette. Da må utbyggingen skje raskt, sier han.

– Det er et stort sug fra både cruise- og cargorederier etter å bruke landstrøm, sier Svendsen i Seacap.

Tidspunktet for lansering er ikke tilfeldig. Flere støtteordninger er nylig blitt faset ut, samtidig som krav fra EU og norske myndigheter skjerpes. Seacap mener behovet for private aktører som kan tilby skreddersydd finansiering er større enn noen gang.

Fullfinansiering, ikke bare lån

Det som skiller Seacap fra banker og andre finansaktører, ifølge selskapet selv, er at de fullfinansierer prosjekter uten krav til egenkapital.

– Vi har en kapitalbase som gjør at vi kan finansiere 100 prosent. Vi ønsker å være med på både første prosjekt og videreutvikling, som solceller, batteriløsninger og annen utslippsfri havneinfrastruktur.

Havnene betaler for kapitalen de får tilgang til, men modellen varierer. 

– Vi må gå inn i hvert prosjekt og se på hvordan havnen er organisert, og deretter lage en skreddersydd løsning. Det er ikke «støtte», dette er kommersielle avtaler, understreker Svendsen.

Seacap tar risikoen i prosjektene. 

– Vi gjennomfører selvfølgelig prosjektgjennomgang, men i mange tilfeller vil vi stå som eier av infrastrukturen og ta risikoen.

Klar til å inngå avtaler

Selskapet ble lansert mandag 26. mai, og er foreløpig ikke i mål med konkrete kontrakter. 

– Du er faktisk den første som ringer, sier gründeren med et smil. 

– Men vi har bygget en stor portefølje på tilbudssiden, og forventer å ha vårt første prosjekt i mål allerede i år, sier Svendsen.

Seacap ser også på muligheten for å gå inn i eksisterende landstrømanlegg og tilby refinansiering. 

– Det frigjør kapital for havnene, som de kan bruke til videre utvikling.

Foreløpig har selskapet ikke satt noen krav til størrelse, men de fleste prosjektene de vurderer nå er typisk på 6 til 10 megawatt, ofte i havner som Bergen, Ålesund og Trondheim.

– Nå har en aktør på Vestlandet sikret en stor kapitalbase. Det er opp til norske havner å gripe muligheten og finne sin besøkelsestid. Vi står klare til å bidra, avslutter Svendsen.