Den nye elfergen mellom Forte da Barra og São Jacinto i Portugal vil bruke ZINUS' fullstendig autonome ladetilkobling.
Den nye elfergen mellom Forte da Barra og São Jacinto i Portugal vil bruke ZINUS' fullstendig autonome ladetilkobling.

ZINUS-løsning valgt til Portugals første elbilferge

Den nye ordren bekrefter ZINUS' sterke posisjon i markedet for autonome ladeløsninger.

Det portugisiske verftet Navaltagus, en del av den industrielle ETE-gruppen, bygger den aller første elektriske bil- og passasjerfergen i Portugal.

Nylig tildelte verftet Zinus kontrakten på å levere den fullstendig autonome tilkoblingen som gjør det mulig for fergen å lade batteriene mens den ligger til kai.

– Bekrefter det unike ved systemet vårt

Det nye fartøyet, med en kapasitet på 260 passasjerer og 19 biler, vil bli tatt i bruk sommeren 2023 – og erstatter den eksisterende dieseldrevne fergen mellom Forte da Barra i Ilhavo og São Jacinto i Aveiro kommune.

ZINUS sin leveranse til fergeforbindelsen består av to ZPP 550 ladetårn som skal plasseres på land, samt en SWC 100 ladetilkobling som skal installeres om bord på det 37 meter lange fartøyet. ZINUS-løsningen ble valgt som det beste alternativet ut fra sin lave vekt, lille fotavtrykk og operasjonelle fordeler.

– Vi er veldig fornøyd med denne anerkjennelsen, som igjen bekrefter det unike ved vårt fullstendig autonome tilkoblingssystem mellom land og skip. Vi ser frem til å jobbe tettere med ETE-gruppen og Navaltagus, sier Ronny Olson, salgssjef i ZINUS.

Sentral bidragsyter til utslippsfri kollektivtransport

Den nye elbilfergen er en del av Portugals arbeid for å akselerere overgangen til utslippsfrie kollektivtransportløsninger. Økt elektrifisering av transportsektoren vil spille en nøkkelrolle i landets arbeid for å oppnå karbonnøytralitet innen 2050, og det er anslått at bidraget fra denne fergen alene vil spare 300 tonn CO2-utslipp årlig.

Elektrifiseringen av 10 passasjerferger som trafikkerer elven Tagus i landets hovedstad Lisboa, er et annet portugisisk dekarboniseringsinitiativ. Til dette prosjektet er ZINUS i ferd med å levere totalt 20 SWC 100 ladetilkoblinger – en ordre sikret våren 2021.

Nylig tildelte industrikonsernet CME også ZINUS kontrakten på å levere fem ZPP 700 ladetårn, som vil bli installert på passasjerterminaler langs elven.

Betjener millioner av passasjerer

– Vi er naturligvis glade for å fullføre vår leveranse til Lisboas offentlige transportsystem også med våre elegante estetiske, fleksible og svært effektive ladetårn. Disse vil passe fint inn i havnemiljøet og bidra til nullutslippstransport for rundt 19 millioner passasjerer årlig, sier Zinus-direktør Endre Eidsvik og legger til:

– De siste ordrene bekrefter vår sterke posisjon i markedet for fullstendig autonome ladeløsninger. Disse prosjektene vil tjene som sterke referanser for ZINUS når resten av Europa i økende grad elektrifiserer maritim transport for å nå dekarboniseringsmål.