Vil hjelpe ungdom fra utenforskap til jobb til sjøs

Stiftelsen Christian Radich starter i januar et nytt og unikt utdanningstilbud for ungdom som kommer fra utenforskap og har gjennomført livsmestringsprogrammet Windjammer, og som ønsker å jobbe på sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Deltakerne på Windjammer prosjektet er ofte ungdom som har falt mellom alle de tradisjonelle stolene i utdanningsløpet.

- Windjammer-prosjektet handler ikke først og fremst om å utdanne ungdommene til sjøfolk. Men erfaringen vår er at 5-10 prosent av dem oppdager sjøen som et sted å jobbe og ønsker en form for matros eller lettmatros utdannelse, forteller daglig leder Vidar Pederstad i Stiftelsen Christian Radich til Skipsrevyen.

Windjammer-prosjektet samarbeider med oppfølgingstjenesten i flere fylker i Norge. I tillegg kommer ungdom fra videregående som ikke har klart å gjennomføre utdannelsen, eller fra NAV-systemet i Oslo.

- Tanken er at en helt ny gruppe ungdom kan oppdage muligheten det er å jobbe på sjøen.På den måten kan de få seg et yrke og komme seg ut av utenforskapet. Dette er ungdom som kanskje vil ønske å fortsette å jobbe som lettmatros, matros eller kokk for den saks skyld. Og vi trenger også stayere innenfor disse yrkene også, understreker Pederstad.

«Christian Radich» i Trollfjorden

Plass til 16 deltakere

Vidar Pederstad

Stiftelsen ser for seg to kull på åtte deltakere i hver gruppe gjennom året. Da er man om bord i skipet i fire måneder i strekk, noe som tilsvarer seks måneders godkjent fartstid. I tillegg må man gjennom sikkerhetskurs for å få godkjenningene som trengs for å jobbe om bord.

- Til det første kullet som starter i januar har vi allerede fått inn søknader fra 15-16 personer som vil være med, sier Pederstad.

Om bord vil ungdommene også lære seg disiplin, ansvar og det å forholde seg til andre mennesker. I tillegg til grunnleggende sjømannskap, HMS og regelverk.

Ønsket fra Stiftelsen Christian Radich er å knytte til seg partnerskap med flere rederier. Blant annet for å kunne tilby ungdommene en jobb å gå til etter at kurset er over.

- Det er stor etterspørsel etter denne type kompetanse, og vi tror dette kan ha en økonomisk verdi for rederiene. Noe som vi håper kan føre til at de ønsker å støtte prosjektet med penger.

Så langt har stiftelsen knyttet til seg offshorerederiet Siem Offshore som samarbeidspartner.