
Westfal-Larsen-dynastiet god for seks milliarder
Et av Bergens eldste og mest prestisjetunge rederier, Westfal-Larsen, kunne ved utgangen av fjoråret bokføre en egenkapital på mer enn seks milliarder kroner. Dermed er Westfal-Larsen-dynastiet i samme toppdivisjon som pumpemilliardæren Frank Mohn og postordrekongen Eide Knudsens Spar-imperium, som Bergens og Vestlandets mest velstående.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Men til tross for bunnsolid egenkapital kom driften ut på minussiden i fjor, med rundt 300 millioner. Men at det svinger fra år til år er man vant med i de kretser. Rederiet har vært i kontinuerlig drift siden 1905, og har dermed opplevd det meste innen shipping. Westfal-Larsen er et av landets eldste rederier som fortsatt er i full aktivitet og ved god helse.
Westfal-Larsen er ikke ett selskap, men mange. Morselskapet for de fleste norske selskapene i gruppen er Skibsaktieselskapet Navigation Co. Ltd. Det fikk et underskudd på konsernbasis før skatter på vel 102 millioner kroner i fjor. Egenkapitalen er imidlertid på solide 1,1 milliarder kroner. Solid egenkapital er det også i familieselskapet 3d Marine AS, på 640 millioner kroner. Andre selskaper i familien har samlet rundt en milliard i egenkapital.
Familien består nå av de to brødrene Hans Petter (70) og Rolf (66), samt søsteren Johanne Marie (Lillan) Dinesen. Etter generasjonsskifte er også barna kommet inn på eiersiden. Det er Vibeke (33), Karianne (40), Morten (38), Helene (34), Marit (40), Rolf jr. (37), alle med etternavnet Westfal-Larsen, samt Anne Marie C. Dinesen.
I følge Bergens Tidende er imidlertid det største og mest pengesterke selskapet i familien Armadora AS, som eier over 92 prosent av familiens Singapore-rederi Masterbulk. Inntjeningen i fjor i dette selskapet sviket imidlertid. Resultatet før skatt ble knappe syv millioner kroner, mot 103 i 2007. Egenkapitalen er imidlertid på uklanderlige 3,7 milliarder kroner.
Westfal-Larsens mest betydningsfulle aktivitet må sies å være flåten av tørrlastskip, boksete open hatch-skip med gantrykraner, som eies av Masterbulk i Singapore og markedsføres av det nyetablerte Westfal-Larsen Shipping AS i Bergen. Sistnevnte selskap ble etablert som en konsekvens av bruddet med Grieg-familien og delingen av Star Shipping. Men også kjemikaliesegmentet er betydningsfullt. Det drives i sin helhet ut fra Bergen, og må sies fortsatt å være i en oppbyggingsfase. Rederiet har blant annet et byggeprogram på åtte 46.000-tonnere i Sør-Korea, hvorav bare to er levert hittil.
Samlet ga rederivirksomheten i fjor gjennom datterselskapet Westfal-Larsen & Co. AS et overskudd på 119 millioner kroner, etter salgsgevinster på 202 millioner. Men resultatet etter finans, agio og skatt viste helt andre tall, nemlig et underskudd på 18,4 millioner kroner, i følge BT. Selskapets resultat er negativt påvirket av nedskrivninger på finansielle aktiva med 123 millioner kroner, heter det i årsberetningen.
Men Westfal-Larsen-dynastiet driver med mer enn shipping. Eiendom er viktig. Gruppen har hånd om flere sentrale eiendommer i Bergen sentrum, blant annet Wallendahl, J. Berstad og Slaktehustomten. Westfal-Larsen har også engasjert seg i forsknings- og utviklingsprosjekter innen radarteknologi, ozonrensing av forurenset vann, mat, drikkevarer, treforedling og farmasøytisk industri. Samt Opplysningen 1890.