Vinsjleverandøren NDM satser i Kina

Norwegian Deck Machinery AS (NDM) hadde en treg oppstart i 2003, og solgte ikke en eneste vinsj. I år har selskapet en omsetning på nærmere 45 millioner kroner, mye takket være åpning av eget kontor i Kina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppstarten for NDM, som er bygget på konkursboet til vinsjprodusenten Enginor, i Norwinch sine gamle lokaler, var tung. I 2003 var markedet tørt, og bransjen lurte på om det i det hele tatt kom til å bli bygget flere skip i Norge. – For vårt vedkommende, var det uansett da vi måtte satse, men det var det verst tenkelige tidspunktet. Det var lave oljepriser, og det var mange båter i markedet som slet med å få oppdrag, og da bygget ikke rederne nye fartøy, sier daglig leder Arnt Søvre (58) til Skipsrevyen.
Markedet tok seg opp igjen
– Vi var på vei inn i ”byggeboomen” av offshorefartøy i Norge. Derfor ble det et sug i markedet etter utstyr, sier han. NDM kunne levere utstyr til priser som var akseptable. Slik fikk selskapet etter hvert godt med jobber i Norge.
– Norske verft har stått for mange av ordrene til NDM og det er vi takknemlig for, forteller Søvre. – Bergen Group BMV, Hellesøy Verft, Ulstein Verft og Flekkefjord Slipp er eksempler på norske verft som har gitt oss mange ordrer.
Skipsvinsjer og ettermarkedstjenester
NDM holder til i fine lokaler i Os. Hovedsatsningen nå er vanlige skipsvinsjer, det være seg ankervinsjer, fortøyningsvinsjer, tugger vinsjer, capstaner og cargo securing-vinsjer.
– Vi utvider spekteret av vinsjer hele tiden og vi har også en plan om at vi skal kunne bevege oss mer mot spesialvinsjer i tiden fremover, forklarer Arnt Søvre og fortsetter: – Også ankerhåndteringsvinsjer som vi har design på vil vi gjerne ta fatt på, men det ligger litt lenger frem i tid. Vi har kompetansen, men denne type vinsjer krever større organisasjon enn det vi har per i dag. Vi er opptatt av å ha en fornuftig og kontrollert vekst for å sikre at vi holder det vi lover. NDM skal levere kvalitetsutstyr og god service til våre kunder uansett hvor i verden de befinner seg.
– Vi har mange fornøyde kunder som kommer tilbake igjen og igjen. Slik vil vi gjerne ha det i fortsettelsen også, poengterer han. – Derfor også stort fokus på service og etter marked. Det at vi på kort varsel kan stille dersom noe er galt, enten det er en garanti sak eller ikke, er viktig for å bli valgt som leverandør.
Før og etter finanskrisen
NDM har klart seg godt gjennom finanskrisen så langt, men merket at etterspørselen, spesielt i Norge og Europa, gikk kraftig ned i 2008. Heldigvis for NDM hadde man valgt en føre var-strategi.
– Lenge før noen hadde mistanke om finanskrise, så vi at den boomen som var på offshorefartøy i Norge ikke kunne fortsette. Vi bestemte oss for å prøve i det kinesiske markedet, for der skulle det bygges mange båter, sier Søvre. Han tenkte at hvis NDM fikk tak i en liten del av det enorme volumet som skulle bygges der nede, så ville de ha mer enn nok å gjøre. Det fikk han rett i.
NDM har etablert et eget kontor i Shanghai, med seks ansatte som driver med salg og følger opp produksjonen hos de kinesiske partnerne. – Vi har et tett samarbeid med en kinesisk fabrikk som bygger og selger vinsjer for oss i det asiatiske markedet. Vi har også produksjon i Korea. De vinsjene som blir levert ellers i verden bygger vi stort sett i Kroatia, men også noe i Polen og i Romania, sier Søvre til Skipsrevyen.
Utvikling i dagens marked
Søvre er akkurat kommet tilbake fra en messe i Kina og er optimistisk. Det er tydelig at markedet der er på vei oppover igjen. – Vi har hatt veldig mye å gjøre og de ansatte har hatt et enormt arbeidspress, men nå begynner vi å få ting ordentlig på plass og er rustet for det som måtte komme.
– Hvordan det blir i Norge fremover er veldig usikkert. Vi kan trekke mange paralleller til 2003. Det skal bli spennende å se hva slags båter som vil bli bygget i Norge når det kommer i gang igjen, sier Søvre som selv har troen på litt større konstruksjonsfartøy.
– Båter som koster mellom 700 millioner og en og en halv milliard kroner vil jeg tro blir bygget i Norge på grunn av at de er så avanserte. De fleste redere med fornuften i behold vil vegre seg for å bygge disse båtene i Kina, sier han. – Hvis prisen på olje holder seg på et greit nivå slik at oljeselskapene igjen begynner å bygge ut felt tror jeg at en del konstruksjonsfartøy og dykkerfartøy vil bli bygget i tiden fremover, og kanskje noen fiskebåter og ferger, for det er mange gamle ferger som siger rundt på fjordene, sier han.
Mål og fremtidsutsikter
At vi ble årets Gaselle-bedrift 2009 i Hordaland kom som en fantastisk overraskelse. Det har gitt oss mye god publisitet og har vært inspirerende for de ansatte. Det at vi har fått i gang så moderne produksjonen i Kina er også stort, sier Søvre. Alt produksjonsutstyr er første klasses, med egne haller for alt. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
Sunnmøringen Søvre, kom til Os i 1979 og begynte i TTS som nyutdannet sivilingeniør i skipsbygging. Der ble han værende i nærmere 15 år. Han var inne i et engasjement for Norges forskningsråd i 3 år, før han ble daglig leder i Vestnorsk Engineering.
– Da NDM startet opp i 2003 var det Vestnorsk Engineering som tok den kostnadsmessige risiko og lot NDM få være en gjøkunge i Vestnorsk Engineerings reir. Hadde selskapet startet på vanlig måte med stor stab og ikke fått solgt en eneste vinsj, ja da hadde det vært konkurs før året var omme, sier han.
– I 2010 har vi som målsetning å skille VNE og NDM slik at sistnevnte blir eget selskap med egen daglig leder, men det avhenger av at vi klarer å skaffe nok folk med riktig kompetanse, understreker Arnt Søvre til slutt.